Adrian Chesnoiu: „Casa de Comerț Unirea este un instrument care să integreze verigile de producție”

unirea

În cadrul ședinței de guvern, care a avut loc a astăzi, s-a stabilit planul pentru Casa de Comerț Unirea. Aceasta trebuie îndeplinească un rol statal, și anume să fie un instrument care să integreze verigile de producție.

„Planul pentru Casa de Comerț Unirea este să își îndeplinească un rol statal, și anume să fie un instrument care să integreze verigile de producție – mă refer aici la micii producători, cu consumatorul final, reducând astfel numărul de intermediari. Pentru că noi am gândit complementar cu strategia de dezvoltare a Casei de Comerț și îmbunătățirea cadrului legislativ în vederea eliminării, pe cât posibil, a cât mai multor verigi din lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare. Vedem cu toții ce se întâmplă astăzi: produce fermierul român un kilogram de carne de miel și îl vinde la poarta fermei cu 20 – 22 de lei și ajunge pe raftul final cu un preț majorat. Lucrurile acestea trebuie să înceteze”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Casa va avea rolul, pe zona de legume, să integreze materia primă venită de la producătorul primar care nu are posibilitatea sau nu este asociat într-un grup de producători, într-o formă organizată, ca să aibă capacitatea de negociere cu operatorii din comerțul cu produse agroalimentare; de cealaltă parte, din instituțiile statului care trebuie să aibă pârghiile necesare să regleze astfel de situații care, evident, nu sunt convenabile şi nu sunt în regulă pentru niciunul dintre noi.

„În perioada următoare, modificăm cadrul normativ prin care această Casă a fost organizată, pentru că trebuie, prin act normativ, să stabilim strategia de dezvoltare și implementare a proiectelor Casei, iar la rectificarea bugetară, care, probabil, va fi la începutul lunii septembrie sau sfârșitul lunii august începutul lunii septembrie, să avem acea capitalizare despre care discutam, astfel încât Casa să poată să pună în aplicare strategia de dezvoltare”, a adăugat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Strategia de dezvoltare a Casei va interveni, astfel încât să putem să avem toate mijloacele necesare de suport de sprijin, pe de o parte al fermierilor, de partea cealaltă a cetățenilor, a consumatorilor finali.