Casa Ankele, bijuteria din centrul istoric al Botosaniului scoasa la vanzare pentru 550.000 euro

Casa Ankele a fost construită în 1836 și rămâne până astăzi una dintre clădirile-emblemă din Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Poartă numele familiei de armeni mutate în Moldova din Austria, la începutul secolului al XIX-lea. Imobilul este dispus pe două niveluri și amplasat pe colț, fiind vizibil dinspre ambele căi pietonale ale Centrului Vechi. Clădirea eclectică prezintă o remarcabilă valoare istorică și arhitecturală.

Cele două fațade simetrice au opt ferestre pe fiecare latură, la patru dintre acestea fiind construit câte un balcon de zidărie. Ferestrele au pilaștri mărginiți la exterior de ancadramente, un tip de ornamentație unic în Botoșani. La baza cupolei metalice este gravat numele proprietarului. Deasupra, un grup statuar întruchipează doi îngeri de piatră ce țin în mâini blazonul familiei.

Carol Ankele a venit în Botoșani atras de piaţa de desfacere în creștere în principatul românesc. La 1836, cumpăra proprietăţi în oraș şi construia clădirea din centrul istoric, cu meşteri vienezi. Împreună cu fiul său, Wilhelm, s-a ocupat de comerț, dobândind o avere semnificativă datorită relațiilor de afaceri din Austria şi Germania. Familia Ankele a creat prima cameră de comerţ din Botoşani. Nu se cunoaşte cu exactitate data naşterii fiului lui Wilhelm, botezat Carol, după numele bunicului.

Acesta a moștenit spiritul antreprenorial al familiei și a devenit, în perioada interbelică, cel mai bogat om din Botoşani. Locuia în casa moștenită și la parter deschisese un magazin universal – cel mai mare din oraș – unde comercializa diferite mărfuri de fabricație germană: mașini agricole și industriale, automobile, piane, patefoane și arme. Armeanul a fost primul importator de mașini din Moldova, iar la parterul casei a deschis singurul service-auto din regiune. Faima și priceperea lui erau recunoscute, fiind căutat de pasionaţi de automobile din toată ţara.

O gamă largă de maşini la modă – Ford, Mercedes, Hubert sau chiar către anii ’30 Maserati, Chrysler, Opel şi Citroën – erau aduse de Ankele la magazinul din Botoşani, de unde erau predate clientului care făcuse comanda. Carol Ankele s-a căsătorit cu o româncă, însă nu au avut copii. Averea familiei s-a deteriorat odată cu cel de-al Doilea Război Mondial. După 1945, au plecat la Sibiu, pentru a se retrage din calea ruşilor. După instaurarea regimului comunist, toate bunurile le-au fost confiscate, iar clădirea din centrul Botoșaniului a fost naţionalizată, devenind magazin de stat. A fost revendicată după 1990 de ultimii urmaşi. Prin poziționarea, arhitectura și istoria sa, Casa Ankele din Botoșani merită repusă în valoare și integrată într-un proiect cultural-turistic care să pună în evidenţă trecutul său și al orașului.

Conform Sotheby’s International Realty, Casa Ankele are o suprafata construita de 1.100 metri patrati, are 14 camere fiind construita in anul 1836. Pretul sau de vanzare este de 550.000 euro.