Căruțaș căutat după ce a fost luat de ape

3

În data de 13 mai, în urma fenomenelor meteorologice periculoase COD GALBEN și PORTOCALIU județul Iași a fost vizat de o instabilitate atmosferică accentuată cu viteze ale vântului cuprinse între 55 – 75 km/h și izolat de peste 80 – 90 km/h, cu grindină (Bârnova, Pașcani, Moțca) și averse torențiale unde cantitățile de apă au depășit 35 de litri/mp, iar pe unele cursuri de apă cantitatea de apă a fost de 58,2 l/mp în localitatea Pocreaca, comuna Schitu Duca.

Au fost transmise mesaje de atenționare pentru fenomenele meteorologice periculoase și au fost emise 3 mesaje Ro-Alert pentru partea de NV a județului, Centrul județului, municipiul Iași și zonele apropiate.
Au fost peste 50 de apeluri la ”numărul unic de urgență 112”, dintre care cele mai multe apeluri au fost în municipiul Iași și zonele limitrofe în care au fost semnalate căderea copacilor, acoperișuri smulse, curți inundate. Forțele și mijloacele de intervenție ale inspectoratului în cooperare cu cele ale Serviciului voluntar pentru situații de urgență, ale IPJ, operatorului de energie electrică și ale operatorului de administrare a domeniului public au intervenit pentru restabilirea stării de normalitate.

La ora 19.05 am fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 că în localitatea Pocreaca, comuna Schitu Duca, în apropierea drumului comunal, o căruță cu doi cai și căruțaș au fost luați de o viitură. La locul evenimentului a fost deplasată echipa de scafandri, un echipaj de intervenție, un echipaj de prim ajutor calificat, echipaje ale IPJ si membri din cadrul serviciului voluntar. În jurul orei 20.00 un cal a fost salvat, celălalt era mort, prins sub căruță. Căruțașul, bărbat, în vârstă de 52 de ani nu a fost găsit. La ora 21.40 au fost sistate căutările, iar dimineață, începând cu ora 08.00 au fost reluate căutările persoanei dispărute.
Recomandăm cetățenilor să se informeze despre aceste fenomene și să evite deplasările în aceste perioade de intensitate maximă. Să întrerupă orice activitate în aer liber și să se adăpostească într-un loc în care le oferă siguranță.