Cartierul Cug, cel mai poluat din Iașul negru

Sharing is caring!

Iasul e negru! O arata masuratorile de la nivel European – suntem pe locul 27 in Europa din 930 de orase analizate iar cercetatorul  Silviu Gurlui vine cu o veste si mai proasta: la nivel de tara, Iasul este cel mai poluat si intrece cu mult orase ca Magurele, Timisoara, Bucuresti, Cluj, Ploiesti sau Brasov.

Particulele PM2,5 care innegresc Iasul sunt cauzate în special de arderi, dar mai a provin si de la maşini, preponderent de la autovehiculele cu motorină. Particulele conţin compuşi organici şi gaze absorbite care sunt toxice, sustine fizicianul Silviu Gurlui. În unele zile, măsurătorile profesorului au arătat valori şi de 10-20 de ori mai mari decât media care ne-a dus în fruntea acestui clasament.

In opinia profesorului Gurlui, cea mai poluata zona din Iasi este in CUG, urmata indeaproape de Bucium.

La nivel mondial, poluarea omoara in fiecare an 7 milioane de oameni. Medicii sustin ca poluarea agraveaza problemele de sanatate existente si genereaza si altele, mai ales pentru aparatul respirator.

Conform masuratorilor international,  nivelul cel mai ridicat de poluare la Iaşi a fost înregistrat în lunile ianuarie, februarie, martie şi decembrie. La polul opus se află lunile iunie şi septembrie.

shares