Cartierul Alexandru are nevoi de școli. Părinții sunt revoltați după ce liceul „Miron Costin” ar putea renunța la clasele primare pe viitor

corp-de-cladire

Situatia invatamantului primar din cartierul Alexandru este pusa sub semnul intrebarii de ceva timp. Numarul claselor se reduc de la un an la altul, iar unele unitati scolare intentioneaza ca pe viitor sa renunte complet la aceasta forma de invatamant. Si asta in ciuda faptului ca numarul copiilor din acest cartier este foarte mare.

Liceul Teoretic „Miron Costin” este una dintre cele mai cautate scoli din cartierul Alexandru. Aici, se intentioneaza ca pe viitor sa se renunte la clasele pregatitoare. Parintii spun ca ar dori sa isi inscrie copiii la aceasta scoala pentru ca este aproape de casa dar numarul claselor este mult prea mic pentru cate  solicitari de inscrieri sunt.

„Nu este buna pentru ca noi avem copiii in apropiere si trebuie sa mergem pana in Alexandru cel Bun, in partea cealalta. Din cate am inteles nu o sa fie destule locuri pentru toti copiii din zona respectiva.

-Deci dumneavoastra nu sunteti de acord?

-Nu.

-Are cartierul Alexandru suficient de multe scoli?

-Nu. Eu nu cred.

-Ce ar trebui sa faca? O scoala noua?

-Nu cred ca au unde si cred ca o sa dureze foarte mult timp pana ce ridica o alta scoala. Atunci cred ca termina copii.” a spus un ieșean.

„Sunt multi copii in cartier care ar merita sa invete aici, nu asa de departe pana acolo.

-Dar fata unde merge?

-La Scoala nr.13 si noi apartinem de aici.

-E un efort, nu?

-Foarte mare! Aici era foarte bine. Cea mare a facut aici.

-Si era mai bine.

-Mult mai bine. Asta mica apartine de cea de acolo si e foarte greu.” a mai povestit un ieșean.

Mutarea elevilor de invatamant primar in alte scoli ar inseamna un efort in plus atat pentru parinti, cat si pentru copii.

„Alte scoli… Daca noi suntem aici in Alexandru unde sa ne mai ducem? In Podu Ros? E greu si pentru copii. du-l la autobuz, acum e aglomeratie. Scoala e aproape de noi. Bunicii unde sa se duca ? In Podu Ros sau in centru? E bine aici.” a spus o ieșeancă.

„Daca vor intr-adevar sa se axeze pe liceu si gimnaziu e mai bine decat sa aiba clasele I-IV pentru ca sunt foarte multi elevi in clasa. Nu stiu cum se descurca invatatorii cu 40 de elevi intr-o clasa, deci cred ca e mai bine sa renunte.

Solutia? Construirea unor scoli noi ar imbunatati situatia din cartierul Alexandru.

Cel mai bine ar fi sa fie construite sali noi de clasa pentru a avea conditii. Daca ar avea niste corpuri noi de cladire, da. E cel mai bine sa fie de la I-IV pana la clasa XII-a

-Deci, cartierul Alexandru are nevoie de mai multe scoli.

-Asta clar. Tot timpul ne plangem ca natalitatea este in scadere dar nu avem scoli, nu avem gradinite nu avem crese.

„Sa mai faca scoli ca altceva nu au de facut.

-Deci ar fi foarte bine sa mai construiasca inca o scoala.

-Absolut! Asta e normal.”

Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi spune ca in fiecare an sunt luate masuri pentru ca toti elevii din aceasta zona a orasului sa aiba acces la invatamant. 

Antonina Bleorț, purt.cuv.ISJ Iași

„Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Iași, în deplin acord cu legislația în vigoare, urmare a unei analize obiective, a decis ca în anul școlar 2023-2024, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași să școlarizeze elevi de clasă pregătitoare organizați în două formațiuni de studiu. Astfel se va asigura în mod echilibrat distribuția populației de vârstă școlară (învățământ primar și gimnazial) între unitățile de învățământ din Cartierul Alexandru cel Bun, ținând cont de solicitările părinților ai căror copii urmează să fie înscriși în clasa pregătitoare și de modificările legislative în vigoare, care impun un număr mai mic de elevi la fiecare clasă. Prin aceste măsuri toți elevii din această zonă a municipiului Iași vor putea beneficia de un parcurs educațional adecvat.

Conducerea Liceului „Miron Costin” a refuzat sa comenteze in vreun fel masurile luate pentru sustinerea elevilor din invatamantul primar.