Cartier Smart în jurul Spitalului Regional de Urgențe Iași

spitalul regional

Iasul va avea pana in anul 2030 un cartier smart in zona Copou. Acesta va fi construit in jurul Spitalului Regional de Urgente in zona Moara de Vant – Podgoria Copou. Saptamana aceasta, consilierii locali vor vota Planul Urbanistic Zonal aferent construirii cartierului care va fi cuprinde si proiecte mari de investitii precum Sala Polivalenta si stadionul.

Noul cartier smart din Copou va fi construit pe o suprafață de 100 de hectare, in zona Moara de Vant – Podgoria Copou. In centrul platoului se vor afla trei invetitii de amploare: Spitalul Regional de Urgențe, Sala Polivalentă și Stadionul. Din Planul Urbanistic Zonal rezultă că va fi amenajată noua infrastructură rutieră. Cele trei obiective majore vor fi fiecare într-un perimetru delimitat de străzi noi, cu două legături spre Bulevardul C.A. Rosetti.

Acest Plan de Urbanism Zonal a fost avizat în șase luni de zile, într-un timp record pentru că de aprobarea acestui PUZ în ședința Consiliului Local din aceasta saptamana. Depinde demararea acestui proiect investitii foarte importante. Vorbim despre proiecte care au finanțare de la Guvernul României. Vorbim despre Sala de sport, vorbim despre un nou stadion, Centrul Regional al Inteligenței Artificiale, de un Institut al Creierului, o noutate, premieră în România. Un Institut al Creierului care să se ocupe de studierea creierului și rezultate care pot fi aplicate în tratarea viitorilor pacienți”, a spus Petru Movilă, city manager Iași.

Potrivit proiectului, toate străzile vor fi delimitate de spaţii verzi, circulaţii pietonale şi piste pentru biciclete.

Avem de asemenea unitati de invatamant, prescolar si scolar, Centrul Digital Inovation. Avem multe functiuni care vor fi acolo. Este important ca prin acest PUZ se creioneaza cai de acces care vor duce catre Spitalul Regional de Urgenta. Vorbim despre cai de acces dinspre Bulevardul C.A.Rosetti. Vorbim despre Moara de Vânt dar si dinspre viitorul tronson al Autostrazii Iasi-Ungheni, tronsonul Letcani – Ungheni de la Spitalul Regional de Urgențe”, a mai spus Petru Movilă.

Valoarea cumulată a acestor proiecte vor depasi 340 milioane euro, fără a include în această sumă investiţiile aferente Spitalului Regional de Urgente şi bazei sportive. Investiția ar trebui finalizată până în 2030.