Cartelurile mexicane de droguri au o influenta tot mai puternica in Uniunea Europeana

cocaina

Puritatea cocainei în Europa este din ce în ce mai mare, în timp ce continentul devine un centru de producție și transport al drogului, iar oficialii se străduiesc să reacționeze. Serviciul vamal belgian va organiza o conferință de presă pe 10 ianuarie pentru a comunica o nouă abordare și detalii privind cooperarea cu administrația vamală olandeză în vederea combaterii narcotraficanților, a declarat un purtător de cuvânt pentru POLITICO.

Acest lucru vine după ce o analiză recentă a arătat că „puritatea cocainei a avut o tendință de creștere în ultimul deceniu, iar în 2020 a atins un nivel cu 40% mai mare decât anul 2010”, potrivit Raportului european privind drogurile 2022 publicat de agenția de narcotice a Uniunii Europene, OEDT, la începutul acestui an.

În UE, raportul precizează că aproape 2,2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani (2,2 % din această grupă de vârstă) au consumat cocaină în anul anterior studiului și adaugă că utilizarea și disponibilitatea cocainei rămâne „ridicată în raport cu standardele istorice”, dând o lovitură strategiei de cinci ani a UE de combatere a traficului și consumului de droguri.

S-au observat unele scăderi ale indicatorilor de consum de cocaină în Europa în 2020, dar, după ce a trecut vârful coronavirusului, datele preliminare din 2021 sugerează o revenire la nivelurile de consum de dinaintea pandemiei.

Alexis Goosdeel, directorul OEDT, a declarat că piața drogurilor din UE, inclusiv a cocainei, a devenit „mai diversă și mai dinamică”, adăugând că „acest lucru a dus la niveluri record de disponibilitate a drogurilor, la creșterea violenței și a corupției și la probleme de sănătate mai mari”.

De asemenea, autoritățile de aplicare a legii se străduiesc să intre în viteză pentru a combate prezența cartelurilor mexicane pe piața neagră a stupefiantelor din UE, o problemă care nu este de neglijat.

Într-un raport comun recent al Europol și al Administrației americane de combatere a traficului de droguri (Drug Enforcement Administration) au fost exprimate îngrijorări: „Cooperarea dintre actorii criminali mexicani și rețelele criminale cu sediul în UE ar putea continua să se dezvolte.”

În raport, agențiile afirmă că: „În ultimii ani, confiscările de metamfetamină și cocaină legate de actori criminali mexicani au apărut ca o caracteristică proeminentă a peisajului drogurilor din UE.” Cartelurile lucrează pentru a „corupe” funcționari din sectorul public și privat pentru a facilita trecerea cocainei în blocul comunitar.

Cartelurile mexicane de droguri sunt renumite pentru utilizarea violenței brutale în scopul de a domina teritoriul și de a prelua controlul asupra lanțurilor de aprovizionare, iar „o prezență sporită a cartelurilor mexicane în UE ar putea duce la o creștere a violenței”, avertizează raportul.

Unul dintre principalele porturi de intrare pentru comerțul ilegal este Anvers, în Belgia, unde autoritățile se luptă cu un potop de pulbere albă.

În momentul de față, a declarat un oficial de rang înalt, nu există o capacitate suficientă pentru a arde toată cocaina confiscată.