Carnea de miel, un lux pentru ieșeni

WhatsApp Image 2022-04-19 at 18.08.58

Mielul este la mare cautare in preajma Sarbatorilor Pascale. Iesenii prefera preparatele traditionale, precum ciorba de miel, friptura sau drobul. Din cauza preturilor piperate, gurmanzii sunt nevoiti sa renunte la carnea de miel si o inlocuiesc cu cea de pasare. Un kilogram de carne de miel a ajuns la 60 lei in supermarketuri, desi ciobanii o vand cu 30 lei pe kilogram.

Carnea de mielul a ajuns un moft in aceasta perioada. Fermierii au vandut cantitati considerabile in tarile arabe iar pentru piata autohtona, desi cererea este mare, preturile au explodat fiind corelate cu scumpirea furajelor, energiei electrice, combustibilului si gazelor naturale. Consumatorii sunt indignati de preturile exagerate atat la carne de miel cat si la restul produselor alimentare.

„Dar cine își permite să ia? Câtă pensie ne trebuie nouă să luăm carne de miel? N-avem doamnă. Cumpărăm atât cât ne ține punga noastră. Viața e grea”, a declarat un ieșean.

Cei mai norocosi care iși permit să cumpere pentru masa de Paște consideră că prețurile sunt acceptabile.

Un alt cumpărător a declarat:„Nu mi se par foarte mari, pentru că așa e situația. Era normal să crească. Era firesc. Au crescut toate, trebuia să crească și carnea”.

Producatorii sunt constienti de preturile mari, dar se justifica pe fondul cheltuielilor tot mai mari pe care le suporta la randul lor.

„Prețurile sunt mari, dar și cheltuielile noastre sunt mari. Totul ca să produci un miel, sunt costuri mari. Toate s-au scumpit, începând de la furaje, toate s-au scumpit”, a declarat un producător.

Un alt producător a declarat:„Fiecare om își ia câte un kilogram, două, trei. Cel mult să ia 5 kg. Dar să ia întregi, nu prea. In jumătăți, bucăți”.

Carnea de miel a ajuns să coste de două ori mai mult față de anul trecut, iar autoritățile anunță faptul că va fi cel mai scump Paște din aproape ultimele două decenii. Scumpirile îi împiedică pe români să se bucure de sărbătorile pascale așa cum se cuvine.