Cariile de biberon, in atentia medicului pedodont

Vizita intr-un cabinet stomatologic pentru copii se poate transforma intr-o joaca pentru cel mic. Informat din timp despre ce o sa se intample la dentist, copilul va coopera si va deschide gurita atunci cand stomatologul ii va cere acest lucru.

Si va reveni la tratament, cu drag si data viitoare. Psihologii ne sfatuiesc sa il pregatim pe copil inainte. Iar povestile sau desenele animate despre o vizita la stomatolog fac minuni.

La fel de mult conteaza ca prichidelul sa gaseasca jucarii in sala de asteptare, pana sa ajunga in fata pedodontului. In scurt timp, minorul va avea incredere, in primul rand, in medicul.

Prima vizita la medicul dentist ar trebui sa fie una de socializare, in care cel mic vede ce se intampla intr-un cabinet stomatologic, se familiarizeaza cu aparatura si interactioneaza, in primul rand, cu medicul pedodont.

O parte dintre copii sunt adusi la specialist mult prea tarziu, cand deja cariile dentare se vad cu ochiul liber, iar durerile incep sa apara. Multi dintre parinti, in schimb, vin la stomatolog cu ambii copii, iar rezultatele sunt pe masura.

„Am ajuns prima data anul trecut si au fost incantati de prima vizita, e un cadru foarte prietenos si doamna doctor stie sa intre usor la inimioara lor si sa ii bucure. Noi consideram ca e important ca ei sa inteleaga ce o sa se intample acolo, sa nu fie chiar nepregatiti. Le-am spus ca s-ar putea sa ii si doara, dar ca durerea va trece. Fetita a fost prima care a urcat pe scaunul de la stomatologie, iar baietelul vazand, a vrut si el si a avut un avant mai mare sa se urce si el„, sustine un tatic.

De regula, spun specialistii, la prima vizita la medicul pedodont nu se fac tratamente sau alte interventii asupra dintilor de lapte.

dr Bianca Lipsa , medic pedodont: „La primul consult, micutul se va obisnui cu mediul din cabinetul stomatologic, va fi o vizita placuta pentru el, nu se fac tratamente in prima vizita stomatologica, este o vizita in care copilul se obisnuieste cu mediul, cu medicul. Pentru a evita astfel de situatii neplacute, recomand ca prima vizita la medicul stomatolog sa fie facuta inainte ca cel mic sa prezinte probleme, tocmai pentru ca vizita acestuia in cabinet sa fie un moment cat mai placut„.

Caria de biberon este cea mai intalnita afectiune a dintilor de lapte. Primele pete albe, cu un aspect cretos pe dintii celui mic, sunt primele semne de atentionare.

O alimentatie sanatoasa, bazata de lactate si fructe, dar si proteine, ii confera prichindelului un zambet sanatos. Spalatul pe dinti si periajul sunt la fel de importante. In ultimii ani, incidenta cariei la copii a crescut.

Un studiu recent publicat de Societatea de Estetica Stomatologica din Romania arata ca 83% dintre copiii cu varsta de pana in 6 ani prezinta carie dentara.

dr Bianca Lipsa , medic pedodont: „Din pacate, aceasta apare cand igiena dentara a copilului nu este corespunzatoare, de aceea recomand parintilor sa mearga cat mai din timp, incepand cu varsta de 1.5 ani – 2 ani, inainte sa existe o carie dentara, pentru a afla de la medicul stomatolog care este igiena dentara pentru copilul lor, pe grupa de varsta si pentru a afla si care este legatura dintre starea de sanatate generala si dezvoltarea dentitiei. Parintii ar trebui sa introduca igiena dentara inca de la aparitia primului dinte, astfel copilul se va obisnui cu periajul. Dintii de lapte netratati pot afecta dezvoltarea dintelui permanent. Daca un dinte de lapte nu este tratat la timp, iar caria evolueaza, poate afecta dezvoltarea dintelui permanent, atunci cand acesta va aparea in cavitatea orala, poate sa prezinte defecte de structura, precum hipoplazii sau demineralizari„.

O carie netratata la timp poate duce la complicatii, la aparitia abceselor, care vor afecta dintii permanenti. Cand un dinte temporar cade, atunci dintii vor migra si apar tulburari de eruptie dentara pe dintii permanenti.

dr Bianca Lipsa , medic pedodont: „De multe ori, aceste carii afecteaza si nervul. Afecteaza foarte mult si structura dintelui. De multe ori, dintele nu mai poate fi reconstituit printr-o metoda clasica, precum opturatiile, fiind necesare coroane de zirconiu, fiind nevoie de reconstituiri coronare complexe. In functie de varsta copilului, tratarea cariei de biberon poate dura 2-3 sedinte sau poate chiar mai mult„.

Inainte de orice vizita la dentist, copilul trebuie pregatit pentru ceea ce va urma sa vada si sa I se intample in cabinet. Inclusiv sa i se spuna ca s-ar putea sa il si doara.

Felicia Ciobanu, psiholog clinician, Instititul de Psihiatrie Socola: „Pot fi povesti, povesti de seara, pot fi jocuri. Primul moment in care se pregateste copilul pentru stomatolog este atunci cand e invatat sa se spele pe dinti. Atunci i se spune: trebuie sa ne spalam pe dinti pentru ca se poate intampla asta si atunci copilul va sti ce inseamna, ce se poate intampla. Ca intr-o poveste in care orice zgomot, de turbine, de exemplu, este personificat. Cine nu este pregatit refuza sa deschida  gurita, se zbate, tipa, chiar si in bratele mamei, se apara cu manutele. Daca prima vizita a decurs bine, e o confirmare ca a doua vizita va decurge la fel de bine? De ce nu? De cele mai multe ori da, pentru ca are deja prima experienta”.

Un impact puternic asupra psihicului unui minor il are ambientul prietenos de care are parte pana sa urce pe scaunul dentistului.

Personaje din desenele animate, conturate pe pereti sau jucariile din sala de asteptare, il vor acapara pe copil si ii vor induce o stare de relaxare. Este important sa va duceti copiii, la tratament, doar in cabinete specializate si cu personal bine pregatit.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!