Care sunt testele medicale recomandate adulților?
Pentru adulți există mai multe teste medicale importante pentru a monitoriza și evalua starea lor de sănătate. Pe măsură ce îmbătrânești, ești mai expus riscului de a dezvolta probleme de sănătate care ar putea trece neobservate. În acest articol enumerăm screening-urile de sănătate care sunt recomandate adulților. Când și dacă ai nevoie de aceste teste depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sexul și condițiile de sănătate anterioare. Este important să te consulți cu un medic. Acesta îți poate spune și ce analize medicale trebuie să faci în funcție de vârstă.
Testele medicale obișnuite pentru adulți
Iată care sunt testele medicale obișnuite pentru un adult:
- înălțime și greutate: datele pot fi folosite pentru calcularea indicelui de masă corporală (IMC).
- tensiunea arterială: se măsoară prin plasarea unei manșete pe partea superioară a brațului, iar rezultatele arată atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică. Tensiunea arterială este utilizată pentru a testa riscul de boli de inimă.
- verificarea colesterolului: poate fi verificat prin efectuarea unui test de sânge numit profil lipidic. Aceste teste pot măsura nivelurile de HDL, LDL și trigliceride, care pot indica riscul de boli de inimă.
- examinarea pielii: este un screening cutanat în care medicul verifică alunițele sau semnele din naștere care au o culoare sau o formă neobișnuită. Un screening cutanat se face pentru a căuta semne timpurii de cancer de piele.
- depistarea diabetului: testele de glicemie pot fi efectuate pentru a analiza nivelul de zahăr din sânge. Rezultatele anormale pot fi indicatori de prediabet sau diabet.
- analize de sânge: pot include o hemogramă completă, panoul tiroidian, enzimele hepatice și testele pentru boli cu transmitere sexuală. Aceste teste pot fi folosite pentru a evalua starea generală de sănătate, precum și funcția anumitor organe.
- depistarea depresiei: screening-ul pentru depresie este de obicei un chestionar în baza căruia se stabilește dacă pacientul prezintă semne de depresie.
- testul Papanicolau: acest test include prelevarea unei mostre de celule de la colul uterin și se face pentru a testa dacă există cancer de col uterin la femei.
- examenul pelvian: se fac la femei pentru a evalua sănătatea ginecologică, pentru a depista chisturile, bolile cu transmitere sexuală și cancerul.
- examenul mamar: un examen mamar se face pentru a verifica dacă există semne de cancer de sân.
- mamografie: testul folosește raze X cu energie joasă pentru a depista mase sau noduli care pot fi un semn de cancer de sân.
- examen testicular: se face pentru a verifica dacă există semne timpurii de cancer testicular.
- examen de prostată: Un examen de prostată poate include un examen rectal digital și un test de antigen specific prostatic. Acest test este utilizat pentru a ajuta la identificarea cancerului de prostată la bărbați.
- colonoscopia: presupune examinarea intestinului gros și subțire și esterecomandată pentru a depista cancerul colorectal și alți polipi precanceroși.
- depistarea osteoporozei: un screening pentru osteoporoză este un test care utilizează o ecografie pentru a examina densitatea osoasă. Acest test se face pentru a depista osteoporoza, o afecțiune care fragilizează oasele.
- depistarea cancerului pulmonar: O tomografie computerizată cu doză mică este o procedură neinvazivă care poate fi efectuată pentru a depista stadiile incipiente ale cancerului pulmonar.Rețineți că aceste informații nu sunt menite să înlocuiască îngrijirea medicală. Medicul dumneavoastră sau furnizorul de servicii medicale poate avea recomandări diferite pentru examinările de sănătate în funcție de starea dumneavoastră de sănătate, istoricul familial și afecțiunile medicale preexistente.
Testele medicale recomandate în funcție de vârstă
Teste medicale recomandate pacienților cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani
- înălțime și greutate;
- tensiune arterială;
- colesterol;
- examen testicular;
- infecții cu transmitere sexuală;
- test Papanicolau: se recomandă ca femeile să înceapă să își facă testul Papanicolau la vârsta de 21 de ani și să continue până la 65 de ani. Mulți medici recomandă efectuarea unui test Papanicolau la fiecare 3 ani sau la fiecare 5 ani în cazul femeilor care fac și un test HPV. Există unele grupuri care ar putea avea nevoie să se testeze mai frecvent, cum ar fi femeile care au HIV, un istoric de fumat, un sistem imunitar slăbit sau un frotiu Papanicolau anterior care a evidențiat celule precanceroase;
- vaccin HPV;
- examinarea sânilor: se recomandă ca femeile cu vârsta de peste 20 de ani să facă un examen mamar la fiecare 1-3 ani. Deoarece mamografiile nu sunt de obicei recomandate la femeile tinere, examenele mamare sunt importante pentru depistarea cancerului de sân;
- infecții cu transmitere sexuală.
Teste medicale recomandate pacienților cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani
- înălțime și greutate;
- tensiune arterială;
- colesterol;
- screeningul pielii;
- depistarea diabetului: Screeningul pentru diabet se face de obicei anual dacă există factori de risc cunoscuți sau o dată la doi ani dacă IMC este mai mare de 25;
- depistarea depresiei;
- test TSH;
- analiză suplimentară de sânge;
- examen testicular: pentru a depista stadiile incipiente ale cancerului testicular. Acest test poate fi mai important pentru bărbații care au factori de risc pentru cancerul testicular, cum ar fi antecedente familiale pentru acest tip de cancer sau o tumoare anterioară a celulelor germinale;
- test Papanicolau;
- vaccin HPV;
- examinarea sânilor;
- infecții cu transmitere sexuală: testele pentru infecții cu transmitere sexuală se fac în funcție de stilul de viață sau de solicitările pacienților. Testele recomandate diferă pentru bărbați și femei
Teste medicale recomandate pacienților cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani
- colonoscopie;
- screening pentru osteoporoză: screeningul pentru osteoporoză se face pentru persoanele de peste 50 de ani cu factori de risc:
- depistarea cancerului pulmonar: screeningul pentru cancerul pulmonar se face anual pentru persoanele care au fumat în trecut și pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani;
- examen de prostată;
- mamografie: se recomandă ca toate femeile cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani să facă o mamografie o dată pe an. Femeile de peste 55 de ani trebuie de obicei să facă o mamografie doar o dată la doi ani. După 75 de ani, se poate întreba medicul dacă sunt necesare în continuare mamografiile.
- examen pelvian.
Teste medicale recomandate pacienților cu vârsta peste 65 de ani
- screening pentru cancer colorectal;
- înălțime și greutate;
- prevenirea căderilor;
- depistarea depresiei;
- examen de prostată;
- screening pentru cancerul de col uterin.
Dacă nu ești sigur ce teste medicale trebuie să faci în funcție de vârstă, întreabă medicul de familie sau medicul specialist.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
Healthline, „Milestone Medical Tests You Should Take in Your 60s, 70s, and Beyond”: https://www.healthline.com/health/milestone-medical-tests-you-should-take-in-your-60s-70s-and-beyond
Talk to Mira, „What Are the Recommended Medical Tests by Age?”: https://www.talktomira.com/post/doctor-recommended-medical-tests-and-screenings-by-age-for-every-adult