Care sunt tarifele pe care le vor plati studentii in caminele universitatilor din Iasi

camin studenti

In perioada urmatoare vor incepe cazarile in caminele universitatilor iesene. În cazul celor mai multe facultăți, camerele disponibile sunt mai puține decât cererile, astfel că tinerii care nu primesc aprobare, se mută cu chirie.

În cele cinci universități de stat din Iași sunt înscriși peste 54 de mii de studenți care au la dispoziție 15 mii de locuri de cazare în cămine. Momentan, universitățile nu au anunțat oficial dacă vor mări tarifele. Anul trecut, de exemplu, o cameră costa între 140 și 640 de lei.

Astfel, un student care doreşte să stea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) va plăti 140 de lei pe lună pentru a locui în majoritatea căminelor UAIC. Tariful este  pentru șapte dintre cămine, acolo unde se stau câte trei-patru în camere, cu baia la capătul holului.

În cele mai „de lux” cămine ale universităţii sunt tarife unice de 440 de lei: în Gaudeamus şi în căminul Buna Vestire, care e în curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan. Taxele sunt mai mari, în unele cazuri duble, dacă e vorba de studenţi la taxă, ERASMUS sau pe cont propriu valutar. Cel mai mare tarif pentru această categorie este la Akademos – 640 de lei lunar. 

Studenții care se încadrează la categoria caz social au prioritate la cazarea în cămin.

 În cel mai mare campus din Iaşi, „Tudor Vladimirescu”, preţurile anul trecut au pornit de la 160 de lei la căminele T9 – T10 – T11, unde studenţii au stat câte trei în cameră, la 255 de lei, în căminele T20-T21, unde tinerii au stat în condiţii mai bune, câte 2 în cameră. Tarifele sunt negociate cu reprezentanţii studenţilor, iar banii care rămân în plus sunt investiţi în modernizarea campusului, spun reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.