Care sunt industriile care vor înregistra creșteri, în plină pandemie

20620532 - back view image of businessman with arms crossed behind back

20620532 - back view image of businessman with arms crossed behind back

Managerii estimează pentru perioada octombrie-decembrie stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi îm comerţul cu amănuntul, în paralel cu o creştere a numărului de salariaţi în comerţul cu amănuntul, precum şi stabilitatea preţurilor în industrie şi construcţii, arată datele anchetei conjuncturale din luna octombrie transmise miercuri de INS.

La nivelul industrie prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural minus 4%). Activităţile care vor înregistra creştere sunt fabricarea tutunului (sold conjunctural plus 33%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural plus 26%), urmate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural plus22%).

În acelaşi timp,  numărul de salariaţi va scădea moderat, soldul conjunctural fiind de minus 7% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 2%).

“Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Acesta este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, transmit reprezentanţii INS.