Care este valoarea finală a investiției de la Aeroport: terminalul T4 va fi inaugurat săptămâna viitoare

Plenul Consiliului Județean (CJ) Iași a aprobat o revizuire a proiectului privind construirea terminalului T4, obiectiv care ar urma să fie inaugurat săptămâna viitoare și dat în exploatare la începutul anului viitor.

Față de contractul de finanțare semnat acum doi ani, indicatorii tehnico-economici arată o creștere a valorii totale a investiției cu 7%: de la aproape 450 milioane lei la circa 480 milioane lei, inclusiv TVA, conforom apix.

Cum sunt împărțite aceste costuri în funcție de finanțator:

  • Comisia Europeană asigură o sumă de 392 milioane lei, reprezentând 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului
  • Guvernulasigură 42 milioane lei, bani ce reprezintă cofinanțarea de 13% din cheltuielille eligibile, la fel ca în toate proiectele europene
  • beneficiarul lucrării, Aeroportul Iași, asigură, pe o parte, un procent de 2% din valoarea eligibilă (6,5 milioane lei) și, pe de altă parte, alți 68 milioane lei (contribuția la cheltuielile eligibile)
  • valoarea neeligibilă ajunge la 87,2 milioane lei, respectiv: 75,8 milioane lei – TVA și 11,4 milioane lei – cheltuieli totale

Adunând toate contribuțiile aeroportului ieșean (inclusiv valoarea neeligibilă și TVA), rezultă un aport total al aerogării de 161 milioane lei. Lucrările la noul terminal au început la finalul anului trecut și sunt executate de către Strabag.

Chiar dacă va fi inaugurat săptămâna viitoare – Consiliul Județean, autoritate tutelară, încă nu a anunțat o zi anume – terminalul va fi dat în exploatare la începutul anului viitor. Directorul aerogării Romeo Vatră declara recent că, la finalul acestui an, lucrările vor avea un grad de execuție cuprins între 95 și 99%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *