Caravana CSALB la Iași, căi alternative de rezolvare a litigiilor

foto_calcule

Caravana CSALB, prima inițiativă ce își propune să promoveze metodele de soluționare alternativă a litigiilor din domeniul financiar-bancar, a ajuns astazi la Iasi. De la inceputul anului, peste 260 de consumatori din Romania au obtinut de la banci si IFN-uri, cu ajutorul Centrului Alternativ de Soluţionare a Litigiilor, reducerea sau eliminarea comisioanelor, scaderea ratelor la credite sau chiar stergerea intregului sold ramas de achitat. Dintre acestia, aproximativ 8% sunt din Iasi.

Litigiile persoanelor fizice cu societăţile bancare pot fi rezolvate şi pe căi alternative a afirmat, astăzi, la Iaşi, Alexandru Păunescu, membru al Centrului Alternativ de Soluţionare a Litigiilor. Acesta a mai precizat că trebuie doar să fie completată o cerere online, iar ulterior avocaţii vor negocia în numele consumatorilor litigiile cu băncile.

Studiile arata ca principalele probleme pe care consumatorii le întâmpină în relația cu băncile și IFN-urile sunt comisioanele mari, timpul de așteptare pentru soluționarea unei solicitări și birocrația excesivă. De cealaltă parte, principalele modalități de soluționare la care apelează consumatorii sunt discuțiile cu reprezentanții instituției sau reclamație la ANPC. La nivel naţional, de la începutul anului, peste 300 de cetăţeni au obţinut de la bănci, cu ajutorul soluţiilor alternative, eliminarea comisioanelor sau scăderea ratelor.