Capitalele europene o acuza pe Ursula von der Leyen de exces de autoritate, în contextul furiei provocate de călătoria sa în Israel

Tot mai multe voci la nivel european o acuza pe Ursula von der Leyen ca își depășește atribuțiile, exclude guvernele UE din procesul de luare a deciziilor și că guvernează prin decret cu un mic grup de consilieri. Criticile au atins punctul culminant la sfârșitul săptămânii trecute, când aceasta a efectuat o călătorie neprogramată în Israel, provocând o reacție furibundă din partea diplomaților europeni.

Mai multe surse au declarat pentru POLITICO că au fost nemulțumiți de faptul că von der Leyen, care și-a exprimat solidaritatea cu victimele atacurilor Hamas, nu a transmis apelurile lor pentru ca Israelul să respecte dreptul internațional în Gaza.

Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a îndrăznit chiar să emită un rar reproș public la adresa șefei sale. Von der Leyen, a spus el, nu este îndreptățită să reprezinte punctele de vedere ale UE în materie de politică externă, care, în mod normal, sunt coordonate între țările membre.

“Poziția oficială a Uniunii Europene cu privire la orice [problemă] de politică externă este stabilită – repet – de liniile directoare”, a declarat Borrell jurnaliștilor sâmbătă, la Beijing. Politica externă este decisă de liderii celor 27 de țări ale UE la summiturile internaționale și discutată de miniștrii de externe în cadrul unor reuniuni “prezidate de mine”, a adăugat el.

Nathalie Loiseau, deputat european și membru de rang înalt al grupului Renew Europe al președintelui francez Emmanuel Macron, a reluat criticile într-o postare pe X. “Nu înțeleg ce are de a face președintele Comisiei cu politica externă, care nu face parte din mandatul său”, a spus ea.

“Ea se comportă din ce în ce mai mult ca o regină”, a declarat un diplomat UE căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis.

Episodul călătoriei în Israel este doar unul dintr-o listă din ce în ce mai lungă de exemple în care von der Leyen nu a reușit să se consulte în mod corespunzător cu capitalele UE înainte de a lua o decizie politică importantă sau a luat prin surprindere unul dintre membrii echipei sale de comisari de top.

De asemenea, criticii menționează călătoria sa în Tunisia din iulie, când a supravegheat un acord prin care i-a acordat președintelui Kais Saied peste 1 miliard de euro pentru a ajuta la gestionarea migrației ilegale, și anunțul său privind o anchetă asupra subvențiilor chinezești pentru vehiculele electrice ca fiind alte momente importante în care nu a reușit să țină statele membre la curent.

Riscul pentru von der Leyen este ca frustrarea, care până acum a fost în mare parte limitată la angajații de la Bruxelles care se supără pe stilul ei de management și la diplomații care se plâng în privat, să se transforme în ceva mai mare. O rebeliune din capitalele UE ar putea pune în pericol potențiala sa candidatură pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei după alegerile pentru Parlamentul European din iunie anul viitor.

Aceasta este o problemă care trebuie rezolvată”, a declarat un al doilea diplomat UE. “Următorul mandat va fi despre punerea în aplicare a deciziilor, în timp ce primul a fost despre anunțarea lor.”

Von der Leyen nu a anunțat încă dacă va candida pentru un nou mandat de cinci ani în Berlaymont, clădirea din Bruxelles în care se află sediul Comisiei. Însă liderii grupului său politic conservator, Partidul Popular European, au declarat deja că o vor susține dacă va decide să candideze din nou.

Deși până în prezent niciun lider nu a amenințat în mod explicit că îi va retrage sprijinul lui von der Leyen, frustrarea în rândul criticilor săi – în special a unor grei socialiști precum Borrell și premierul spaniol Pedro Sánchez – ar putea crea probleme dacă aceasta va căuta sprijin unanim pentru un al doilea mandat.

Uneori, o criză înseamnă că liderii trebuie să acționeze rapid. Potrivit unei persoane care cunoaște direct călătoria și pregătirile acesteia, decizia lui von der Leyen de a merge în Israel a fost luată în ultimul moment, joi, după ce a încercat să aranjeze o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu.

Von der Leyen a decis să călătorească împreună cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care își organizase anterior propria vizită. Cele două au vizitat o comunitate israeliană decimată de atacatorii Hamas și au fost nevoite să se refugieze pentru scurt timp într-un adăpost antiaerian atunci când o alertă de raid aerian le-a întrerupt întâlnirea cu președintele israelian Isaac Herzog.

Întrebat luni despre criticile aduse călătoriei sale, purtătorul de cuvânt principal al Comisiei, Eric Mamer, a declarat că von der Leyen a reprezentat doar Comisia, nu și poziția celor 27 de țări membre ale UE.

“Nimeni nu a criticat-o pe von der Leyen pentru că a mers în Ucraina și la Bucha [orașul ucrainean unde a avut loc un masacru]”, a declarat Mamer jurnaliștilor. “Ea poate călători oriunde dorește. Ea a mers în Israel pentru a-și exprima solidaritatea cu o țară care a fost subiectul unui atac terorist neprovocat. Asta este în prerogativa ei”.

Dar conducerea lui von der Leyen ca răspuns la războiul din Ucraina nu a mulțumit pe toată lumea.

“Am văzut același lucru cu anunțurile privind sancțiunile, sau cu privire la majoritatea problemelor legate de Ucraina: Ea nu discută cu multă lume, pur și simplu decide”, a declarat un oficial al Comisiei, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *