Capela in mijlocul parcarii!

Sharing is caring!

Si nu oriunde, ci fix in fata aeroportului. La Iasi, consilierii judeteni si-au dat acordul ca in parcarea privata din fata aerogarii sa se ridice o capela, pe o suprafata de zeci de metri patrati.

Chiar daca nicaieri in lume, un astfel de lacas destinat celor ce vor sa se roage nu este amenajat in afara aeroportului, ci in incinta terminalului, sefii de la Iasi spun ca jerfta fata de Dumnezeu este mai presus de orice.

Patru locuri de parcare vor disparea din zona publica a Aeroportului International Iasi, cel mai probabil pana la finalul anului. Pe o suprafata de 30 de mp, Mitropolia Moldovei si Bucovinei va amenaja o capela, special pentru cei care vor sa se roage, fie ca o fac inainte sa decoleze, fie cand aterizeaza la Iasi.

Constantin Sturzu, purt de cuv Mitropolia Moldovei si Bucovinei: “Aceasta capela va fi o constructie provizorie, s-a inceput deja amenajarea ei. Sunt doua containere unite, va fi un acoperis, undeva pana in sfintele Pasti speram sa fie functionala“.

Propunerea ca in incinta aerogarii sa fie amenajata o capela exista inca de acum sase ani. Din lipsa de spatiu, insa, ideea a fost amanata pana astazi.

Plenul Consiliului Judetean Iasi, cel care administreaza aeroportul, a dat un vot favorabil, in unanimitate. Chiar daca nicaieri in Europa nu exista spatiu de rugaciune amenajat in parcarile si asa sufocate de masini.

Catalin Bulgariu, director executiv Aeroportul International Iasi: “Decizia am luat-o noi, Aeroportul Iasi, acolo am stabilit ca exista posibilitate pentru capela si MMB a agreat zona pe care noi suntem deacord sa o punem la dispozitie. Unde mai exista in Europa capela in parcare, si nu in incinta aeroportului? In toate aeroporturile mari din lume exista loc de rugaciune, pentru mai multe tipuri de confesiuni. Deci veti vedea in marea majoritate a aeropoturilor si locuri de rugaciune pentru ortodoxi si pentru musulmani. Avand in vedere ca in Terminalul 3 nu avem spatiu sufficient pentru a amenaja o capela, singura posibilitate este sa o amenajam in parcarea aeroportului 0645Normal era sa fie in interior, dar nu avem cum sa facem inauntru, nu avem cum sa modificam fluxul de pasageri. Daca il facem in interior, afectam fluxul de pasageri, se ingreuna traficul si asa sufocat de cresterea de trafic“.

Cele patru locuri de parcare produc, anual, un venit de 9.400 de euro pe an, spun sefii aeroportului. Dar credinta nu are pret, asa ca, cel mai probabil, Mitropolia Moldovei si Bucovinei se va bucura gratuit de cei 30 de mp.

Maricel Popa, presedinte CJ Iasi: “In toata lumea, in toate aeroporturile din lume exista o capela. Dupa mine,  nu ar trebui sa incaseze nimic, e vorba de spiritualitate si trebuie sa acordam sprijinul”

Rep: Unde, in lume, ati vazut o capela amenajata in parcare?

Maricel Popa: “Aproape peste tot!’

Rep: In parcare?

Maricel Popa: “Nu, dar trebuia sa gasim un loc, nu aveam unde si nu aveam spatiu si cand se va face noul terminal de pasageri, acolo va fi o capela de rugaciune!”

Cel mai probabil, lucrarile la lacasul de cult vor incepe in primavara. Ramane de vazut cum vor fi gestionate traficul din zona si criza locurilor de parcare de la aeroport.

Cu aceasta ocazie, spun carcotasii din CJ, zborurile nu vor mai avea intarzieri, iar firmele aeriene nu vor lasa Iasul pentru alte orase din Moldova, care incep sa faca investitii majore in aeroporturi.

shares