Caniculă și azi, 10 ponturi ca sî treceti cu bine de caldura sufocantă

foto_pietonal

In zilele foarte călduroase, corpul nostru are nevoie de mai multă atenţie. Există riscurile deshidratării, supraîncălzirii, insolaţiei etc. Căldura excesivă accentuează stresul, tensiunea şi ne face mai sensibili la orice nemulţumiri.

Decalogul pentru racoare

  1. Bem multă apă

Dacă transpiri mult, corpul tău pierde apă. E important să bei apă să nu te deshidratezi în zilele caniculare.

  1. Nu facem efort

Zilele caniculare nu sunt un moment potrivit pentru activităţi fizice. Alergat, fotbal sau gimnastică, păstrează-le pentru când apune soarele şi vremea se mai răcoreşte.

  1. Stam în casă

Nu-ţi programa drumuri în intervalul 9:00 – 17:00 când soarele are cea mai mare intensitate. E mai bine să te fereşti de căldură şi să rămâi aproape de frigider, congelator, ventilator sau aer condiţionat.hipo in apa cum te racoresti vara

  1. Facem duşuri răcoroase

Intră sub duş şi dă treptat apa de la călduţă spre rece, la limita suportabilităţii. Nu intra brusc sub duş rece, lasă pielea să se obişnuiască cu temperatura. O altă variantă este să te duci la piscină, dar foarte important să respecţi punctul 5.

  1. Nu ieşim din casă fără cremă de protecţie, pălărie şi apă

Protecţia adecvată este foarte importantă pe vreme caniculară. Dacă nu poţi evita un drum afară, protejează-te de soare cu o pălărie sau o şapcă ce permite aerului să circule, foloseşte cremă de protecţie solară şi neapărat ţine aproape o sticlă cu apă rece. Eventual poţi să pui din timp o sticlă la congelator, iar pe drum apa se va dezgheţa treptat, răcorindu-te.

  1. Aplicati un prosop umed pe zonele calde (gât, încheieturi)

Umezeşti un prosop şi îl aplici pe gât, pe încheieturi, în jurul gleznelor. Când răcoreşti venele principale, răcoreşti întreg corpul.

  1. Mestecam cuburi de gheaţă

Nu poţi să bei non-stop apă, de aceea o idee bună este să te joci cu cuburi de gheaţă. Ele se topesc treptat, iar senzaţia de răcoare va dura mai mult pentru tine.

Fie că eşti în casă sau afară, poţi să te stropeşti din când în când cu apă. Poţi să foloseşti un bidonaş mai vechi de soluţie de geamuri, sau orice altceva cu dop special prin care să poţi stropi. Nu uita să cureţi foarte bine bidonaşul înainte să torni apa cu care te vei stropi.

  1. Evitam alimentele grele

Mănâncă câte puţin şi doar mâncăruri uşoare, fără proteine. Cu cât mai mult şi greoi mănânci, cu atât mai mult metabolismul va crea căldura pentru a digera.

  1. Hai sa ne gandim la zăpadă !

Dacă închizi ochii şi te gândeşti la zăpadă timp de câteva minute, îţi imaginezi că eşti afară pe timp de iarnă sau undeva sus pe munte, vei vedea cum corpul tău reacţionează la imaginaţie, iar căldura va fi mai uşor de suportat.