Canicula a făcut primele victime la Iași

Varstnicii si persoanele cu boli cronice au ajuns in stare grava la spital din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile. La Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi a fost inregistrat si un record de pacienti – 350. Acest lucru a dus la o supraaglomerare a unitatii si timpilor de asteptare pentru a fi preluati si tratati.

Canicula duce la agravarea bolilor cronice. Cei mai afectati de temperaturile ridicate sunt varstnicii care au ajuns in stare grava la spital.

Diana Cimpoesu, Medic sef UPU-SMURD Iasi

„Au fost 350 deprezentari in UPU, un numar record pentru acest an. Sunt si cazuri legate de caldura. In prima zi au fost doi pacienti cu insolatie 75 de ani, ambii cazuti in mediul exterior si pe fondul consumului de etanol. In a doua zi, foarte multi varstnici care au cazut in curte, posibil din cauza expunerii la caldura sau supraincalzirii locuintei. Au ajuns cu diverse contuzii”.

Pe langa problemele medicale pe care le au, batranii sunt abandonati de familie. In ciuda incercarilor cadrelor medicale de a lua contactul cu apartinatorii, acestia sunt foarte greu de gasit.

Diana Cimpoesu, Medic sef UPU-SMURD Iasi

„Expunerea la caldura, deshidratarea sunt factori importanti care influenteaza starea de sanatate, mai ales a pacientilor varstnici, peste 65 de ani dar marea majoritate a celor care sufera au peste 80 de ani. Ne mai confruntam si cu fenomenul abandonului. Sunt varsnici pe care familia nu mai vrea sa ii integreze in locuinta lor. Ne luptam pentru gasirea unui loc pentru aceste persoane si suntem uimiti de indiferenta pe care un fiu o poate avea fata de un varstnic care are nevoie de un loc acasa”.

 In prezent, Directia de Asistenta Sociala incearca sa ia legatura cu batranii pe care ii au in baza de date pentru a-i ajuta cu apa sau alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *