Când va redeveni atractiv transportul de călători pe căile ferate din România?

foto_studenti_tren

Deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită Ministrului Transporturilor, Lucian Şova, să prezinte strategia pe care o are în privinţa transportului de călători pe calea ferată, în acord cu angajamentele coaliţiei PSD-ALDE. Parlamentarul ieşean doreşte din partea guvernului un calendar precis al investiţiilor în infrastructura de cale ferată pentru ca, pe viitor, acest tip de transport să redevină atractiv pentru români.

„Cu ocazia sărbătorilor pascale, CFR Călători a anulat peste 100 de trenuri ca urmare a traficului redus. Nu contestăm în nici un fel calculele pe care specialiştii le-au realizat şi care au condus la această decizie. Însă, cu toții ştim că în majoritatea ţărilor, în timpul sărbătorilor, garniturile de tren sunt suplimentate, nu anulate, deoarece în astfel de perioade oamenii călătoresc mai mult decât de obicei. Trenul rămâne pentru mulți modalitatea preferată de transport, mai puţin în România. Este cel puțin contradictoriu faptul că CFR Călători anulează trenuri, iar pe DN1 se circulă cu 20 de kilometri la oră și pe multe dintre drumurile naţionale, ce duc spre zone turistice, apar blocajele. Acest lucru indică faptul că românii preferă maşina personală pentru a-şi asigura deplasarea, datorită sistemului învechit al CFR“, scrie deputatul PNL în întrebarea adresată Ministrului Transporturilor, Lucian Şova.

În acest context, Dumitru Oprea doreşte să ştie dacă Ministerul Transporturilor are o strategie clară privind transportul de călători pe calea ferată, în lipsa demarării unor proiecte de infrastructură rutieră mare, care să lege rapid toate regiunile țării. Totodată, parlamentarul ieşean aminteşte de promisiunile cuprinse în programul de guvernare PSD-ALDE privind construirea mai multor segmente de linie ferată rapidă, precum cel dintre Iaşi şi Bucureşti. De aceea, a solicitat termene exacte pentru demararea acestor investiţii și strategia prin care CFR Călători va atrage cetăţenii spre transportul pe calea ferată, în lipsa autostrăzilor şi drumurilor rapide din România.