Cancerul, lupta surda cu boala și sistemul

Sharing is caring!

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, indiferent de sex sau vârstă. Astazi este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului. In Romania, oamenii care nu dispun de resurse financiare, mor cu zile. Autoritatile de la noi dau in continuare din umeri. Lupta cu cancerul nu este o prioritate.

La noi in tara, cea mai mare incidenţă continuă să o aibă cancerul de plămâni , urmat îndeaproape de cancerul colorectal şi de cancerul de sân. Asociatiile Bolnavilor de Cancer din Romania incearca sa convinga autoritatile sa realizeze programe realiste care sa salveze vieti.

Aproximativ 150 de romani mor zilnic in Romania din cauza cancerului. Fara investigatii corecte si cu scheme de tratament nepotrivite , in  fapt, pacientilor de la noi nu li se da nicio sansa.

Dacă sunt depistate în fază incipientă, multe forme ale bolii pot fi tratate, chirurgical, prin radioterapie sau chimioterapie. Din pacate, in Romania oamenii primesc deseori vestea ca nu mai au nicio sansa si ajung sa fie salvati in strainatate, daca au bani, bineinteles. Pe paginile de socializare ni se cere zilnic ajutorul mai ales cand vine vorba de copii diagnosticati cu cancer.

In Romania nu exista un plan integrat de cancer iar Federatia Bolnavilor de Cancer de la noi arata cu degetul spre autoritati. Exista totusi o mica speranta pentru bolnavii de cancer.

Recunoasterea timpurie a semnelor de alarmă pentru unele cancere face ca tratamentul să fie mai eficient din punct de vedere al costurilor si, în multe dintre cazuri, să nu necesite tehnologii avansate.

Organizatia Mondială a Sănătății (OMS) subliniază ca cel putin o treime din cancerele comune pot fi prevenite prin adoptarea unei alimentații sănătoase, mentinerea unei greutăti normale si practicarea regulată a unei activităti fizice.

shares