Cancerul de sân nu doare

Cancerul de sân este o problemă de sănătate mondială. Pentru a depista încă din fază incipientă această boală, Institutul Regional de Oncologie Iași a implementat un proiect prin care 30.000 de femei din Regiunea de Nord-Est vor fi testate gratuit.
Maria Hodoroabă are 62 de ani și a venit la unitatea mobilă de mamografie pentru un control. Femeia a descoperit în urmă cu mulți ani chisturi la nivelul sânilor, în urma unui control de rutină.
„Am probleme cu sânii. Am o mastoză chistică bilaterală, din tinerețe. Am tratat-o naturist. Nu am avut probleme deloc dar la un control de rutină mi-au zis că am un nodul la un sân. Nu am probleme, nu mă doare dar a venit pandemia și nu am mai reușit. Dar am zis să vin la controlul acesta care se face cu aparatul special. Mă controlez la stângul, la dreptul. Dar aici nu am știut că am nodul. Prin pipăire te doare, dar aici subraț nu am știut. La un control cu tiroida mi-au zis sa fac un control și la sâni. Atunci am descoperit că am și la celălalt sân”, a spus pacienta.
Din momentul în care a aflat de problema sa medicală, pacienta merge regulat la medic.
O mamografie durează între 10-20 de minute și este realizată la IRO Iași cu aparatură de ultimă generație, care redă structura glandelor mamare chiar și în format 3D.
„Pentru noi, pentru screening ia imagini 2D. Pacienta vine, i se așează sânul există o compresie. Se fac patru imagini două de sus, două din lateral pentru a vedea sânul din toate direcțiile”, a spus Mihaela Radu, asistent medical radiolog.
Odată preluate imaginile, acestea sunt trasmite în timp real către IRO Iași.
„Aici vor fi stocate imaginile după ce se face mamografia. Așa arată imaginile. Ele vor fi transmise la sediul nostru, la IRO și acolo medicii radiologi vor da rezultatele. Vor fi două citiri după care pacienta va fi anunțată și mai departe, în funcție de fiecare caz, revine la screening sau pentru investigații suplimentare”, a completat Mihaela Radu, asistent medical radiolog.