Cancerul de prostată tratat prin prostatectomie radicală efectuată în premieră la Spitalul Județean Suceava

WhatsApp Image 2022-09-12 at 09.42.45

În cadrul Spitalului Judetean Suceava, echipa secției de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru judetul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicala pe cale clasică.

De aceasta interventie chirurgicala a beneficiat in luna August pacientul P.I.de 67 ani din comuna Stroiesti, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostata ( stadiul II B),in urma efectuarii unei punctii de prostata si prezentand un nivel seric PSA( antigen specific prostate) crescut . Rezultatele postoperatorii au fost favorabile si pacientul s-a externat cu plaga vindecata la 1 saptamana, la 3 saptămâni prezentand mictiuni fizologice, fara a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ.

Prostatectomia radicala este tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostata , care este o afectiune des intalnita la barbati si este a doua cauza de deces, dupa cancerul de plamani. Unul din zece barbati din Europa este afectat de acest tip de cancer.

Prostatectomia radicală reprezinta extirparea in totalitate a prostatei in bloc cu veziculele seminale, tesutul celulo-grasosperi prostatic si ganglionii limfatici urmat de anastomoza vezico-uretrala. Este optiunea fundamentala pentru pacientii aflati in stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranta lunga de viata si status biologic bun.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie. Exista mai multe tipuri de prostatectomie radicala : Prostatectomia clasica – este metoda traditionala si implica realizarea unei incizii in partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatica.

Prostatectomia laparoscopica – chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o camera atasata, precum si instrumentele chirurgicale. Prostatectomia asistata robotic – asemanatoare celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii in abdomen, insa interventia chirurgicala va fi realizata cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sangerare ,infectii ,trombozavenoasa profunda si trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinatate,in continenta urinara prin lezarea sfincterului, disfunctie erectila.

Majoritatea pacientilor pot prezenta in continenta urinara. Multi dintre ei au un control foarte bun imediat dupa scoaterea cateterului uretro-vezical in schimb altii vor pierde urina timp de cateva saptamani. Cei mai multi vor avea un control urinar bun dupa 6-12 saptamani postoperator.

Din echipa medicală au făcut parte Dr. Filip Alexei medic primar urolog ,Dr. Ilisei Andrei -medic urolog si sistenta de bloc operator Bumbu Ioana, interventia mentionata fiind efectuata sub anestezie generala: Dr Barbunc Danut -medic primar ATI si asistenta Adochitei Aura.

”Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază ,datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Judetean Suceava, de un act medical complex pentru care, până acum, erau îndrumați spre clinicile universitare , fiind cunoscut faptul ca suportul familiei si prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului” – dr. Filip Alexei.

Conducerea Spitalului Judetean Suceava impreuna cu Consiliul Judetean, a facut si va face tot ce este necesar pentru imbunatatirea actului medical atat prin sustinerea si formarea continua a personalului medical cat si prin asigurarea celor mai bune conditii de spitalizare.