Cancerul de col uterin, în grija medicilor, printr-un proiect inedit

81e130c5-a417-4ac7-8627-fdb9bad302f0

Proiectul ”Fii Responsabila de sanatatea ta” a fost lansat astazi la Iasi in prezenta ministrului sanatatii si a directorului Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Valoarea investitiei este de peste 50 milioane de lei si se implementeaza in localitatea Iasi pe o durata de 42 de luni.

Grupul tinta vizeaza peste 170 000 de persoane pentru informare, selectare si testare pentru cancerul de col uterin.  

Un alt context si o alta locatie in care nu se discuta despre patologia covid, iar cancerul de col uterin a fost principala tema de discutie.  

La Institutul Regional de Oncologie din Iasi s-a lansat a doua etapa a proiectului ”Fii responsabila de sanatatea ta”, care are ca grup tinta peste 170 000 de femei. Peste 91000 dintre acestea apartin grupurilor vulnerabile din Regiunea de NE.

Obiectivul principal vizeaza imbunatatirea ratei de diagnostic a cazurilor de cancer de col uterin si incurajarea tratamentului medical si de suport.

Mirela Grosu – manager IRO Iasi

IRO, inca de la infiintare a pus accent mare pe screening, pe depistarea la timp a cancerului.

O asemenea activitate trebuie sa se desfasoare pentru a lua la cunostinta publicul ca exista viata si in timpul pandemiei. Exista boli care trebuie depistate la timp. Exista boli care trebuiesc tratate la timp.

Constientizam populatia ca trebuie sa se prezinte la spital cu incredere.

Proiectul are o puternica sustinere si din partea Ministerului Sanatatii, iar la conferinta de lansare a participat si Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii.

Nelu Tataru – Ministrul Sanatatii

Sa aratam ca exista si o patologie non-covid. care exista in atentia noastra. Orice program de screening, de preventie este prioritatea ministerului sanatatii. Este o prioritate a dezvoltarii medicinei romanesti. In acest moment, Ministerul Sanatatii dezvolta 7 programe de  screening cu peste 100 milioane ca si buget, in contextul in care gandim preventia ca metoda de reasezare a sistemului medical romanesc.

Proiectul valoreaza peste 50 milioane de lei, fonduri nerambursabile. Totodata, proiectul prevede ca minimum 2000 de persoane din zona vor ajunge la specialist dupa ce au beneficiat de serviciul de diagnosticare precoce.