Cancelarul Germaniei mesaj catre Putin: „Sa recunoasca, nu poate castiga razboiul!”

scholz

Președintele rus Vladimir Putin va renunța la „ambițiile sale imperiale” care riscă să distrugă Ucraina și Rusia dacă recunoaște că nu poate câștiga războiul, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

„De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia și de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a spus Scholz în primul său discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Revenirea imperialismului, cu războiul lui Putin împotriva Ucrainei, nu a fost doar un dezastru pentru Europa, ci și pentru ordinea de pace globală, bazată pe reguli, a spus cancelarul. El a cerut ONU să apere acest lucru de cei care ar prefera o lume în care „puternicii să-i conducă pe cei slabi”.

„Observăm neputincioși cum unii vor să ne catapulteze înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun de politică, națiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea și drepturile omului sunt un privilegiu pentru puținii norocoși?” întrebă Scholz.

„Sau reușim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german și european, este: trebuie să o gestionăm”.