Cancelarul Austriei nu este impresionat de valul de indignare dupa votul impotriva Romaniei si Bulgariei

karl nehammer

În România și Bulgaria, votul Austriei a provocat resentimente, iar reprezentanții afacerilor austriece cu relații de afaceri în cele două țări au criticat aspru decizia.

Cancelarul Karl Nehammer nu este mișcat de aceste rapoarte, sustine publicatia austriaca Kurier. „Sunt de acord: nu va exista nicio extindere atâta timp cât frontiera externă nu este protejată eficient”, a spus cancelarul într-o declarație scrisă astăzi. „Politica eșuată a UE în materie de azil a provocat această situație. Vom continua acum să luptăm în UE pentru a remedia aceste erori. Chiar dacă aici se încearcă să crească presiunea prin amenințări și argumente polemice – faptele vorbesc de la sine: atâta timp cât 75.000 de străini care sosesc neînregistrați în estul Austriei este o problemă de securitate și trebuie rezolvată în sfârșit”. El susține decizia ministrului de Interne Gerhard Karner , care a votat joi împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Nehammer a subliniat „frânarea azilului” pe care a pus-o, printre altele, prin patrule comune ale poliției austriece și ale Ungariei pe teritoriul Ungariei, cooperarea cu Serbia și Ungaria pentru întărirea poliției de frontieră în ambele țări și „încheierea turismului prin Serbia”, de intrare fără viză. Intrarea fără viză pentru cetățenii tunisieni prin Serbia a fost oprită de la jumătatea lunii noiembrie, iar de la 1 ianuarie 2023 intrarea fără viză pentru cetățenii indieni nu va mai fi posibilă.

Potrivit informațiilor de la Ministerul de Interne, la granița cu Austria au fost în acest an 100.000 de capturi, 75.000 dintre acestea nu au fost înregistrate în nicio altă țară din UE, iar identitatea a fost stabilită doar în Austria. 40 la sută dintre ei au venit cu avionul la Belgrad și apoi prin Serbia-Ungaria sau Serbia-România-Ungaria în Austria cu contrabandiști, alți 40 la sută pe uscat Turcia-Grecia/Bulgaria și Serbia/România-Ungaria.