Cancelarul austriac spune că Viena nu are probleme cu aderarea Croației la spațiul Schengen

Karl Nehammer

Cancelarul Karl Nehammer a revenit asupra amenințării ministrului de interne Gerhard Karner de a se opune intrării Croației în Schengen, adăugând că acest cadru este defunct, înainte de a efectua azi o vizită la Zagreb, potrivit euroactiv.com.

Austria se confruntă cu un flux crescut de refugiați non-ucraineni, de două ori mai mult decât în 2021. În consecință, partidul conservator ÖVP a luat măsuri drastice și a căutat alianțe – inclusiv cu Croația.

Marți, Nehammer a fost nevoit să atenueze amenințarea lui Karner de a se opune prin veto intrării Croației în Schengen. „Din partea Croației, nu simțim aproape deloc presiunea migrației spre nord”, a subliniat cancelarul.

„Deoarece protecția frontierelor Croației este exemplară, nu văd nicio problemă acolo. Țările sunt votate individual”, a adăugat el, după cum a relatat ziarul Kleine.

Marți, președintele croat se ocupa deja de controlul daunelor. „Motivul pentru care Austria este îngrijorată nu este Croația, ci numărul tot mai mare de solicitanți de azil în Austria”, a precizat el.

Nehammer insistă că o Europă fără frontiere interne se bazează pe frontiere externe puternice, iar o extindere a Schengen ar fi „un semnal greșit” atâta timp cât frontierele externe ale Europei rămân neprotejate, a declarat el pentru APA.

Comisia Europeană a cerut ca spațiul Schengen să fie extins prin aderarea Bulgariei, României și Croației, întrucât cele trei țări îndeplinesc criteriile blocului pentru a face parte din zona fără frontiere.

Aderarea Zagrebului la Schengen și protecția frontierelor externe ale UE vor fi subiecte de discuție azi la Zagreb, a informat cancelaria.

Insistența Austriei ca țările să fie tratate individual ar putea îngrijora legiuitorii de la Sofia, deoarece Bulgaria se teme că va fi lăsată pe dinafară în timp ce țările vecine aderă la Schengen.