Cancelarul austriac şi ministrul său de interne vor merge în Bulgaria la 23 ianuarie şi vor vizita zona de frontieră

62314229

Cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele bulgar Rumen Radev au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului său de interne Gerhard Karner la frontiera bulgară, la 23 ianuarie, relatează agenţia austriacă de presă APA.

Cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele bulgar Rumen Radev au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului său de interne Gerhard Karner la frontiera bulgară, la 23 ianuarie, relatează agenţia austriacă de presă APA.

După discuţiile avute duminică, cei doi oficiali au dorit „să colaboreze îndeaproape pentru a consolida protecţia frontierelor externe ale UE”, a declarat cancelarul Karl Nehammer după întâlnire, potrivit News.ro.

Numărul mare de azilanţi a fost argumentul austriac pentru veto-ul exprimat în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Cu toate acestea, faptul că o mare parte dintre solicitanţii de azil ar veni prin Bulgaria este contestat. Bulgaria a susţinut la momentul respectiv că veto-ul austriac a fost motivat de politica internă, reaminteşte presa austriacă.

În prezent, cancelarul Nehammer doreşte să sprijine Bulgaria pentru a obţine mai mult ajutor din partea UE pentru protecţia frontierelor externe. Pe de o parte, acest lucru ar implica o finanţare europeană pentru construirea unui gard între Bulgaria şi Turcia, iar pe de altă parte, o creştere a capacităţilor Frontex în această regiune, precizează agenţia APA.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Radev i-a mulțumit lui Nehammer pentru invitația la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, dar și pentru „pentru poziția comună și dorința exprimată de a aprofunda parteneriatul dintre Bulgaria și Austria”.

De asemenea, acesta a vorbit și despre tema migrației, spunând că nu este în interesul Europei ca mii de migranți ilegali să ajungă în statele membre ale UE.

 „Paza frontierelor externe ale UE reprezintă un angajament al tuturor statelor membre și este esențială pentru combaterea migrației ilegale. Presiunea sporită a migrației către Europa afectează toate țările și necesită o cooperare și mai strânsă, precum și un sprijin tehnic și financiar specific. Nu este în interesul Europei ca mii de migranți ilegali să treacă în statele membre ale UE, ceea ce reprezintă, de asemenea, o problemă gravă de securitate pentru Uniune. Îl apreciez pe cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, pentru poziția comună și dorința exprimată de a aprofunda parteneriatul dintre Bulgaria și Austria, precum și pentru invitația de a participa la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena”, a scris Rumen Radev pe contul său de Facebook.