Cancelarul austriac primit cu onoruri militare in Bulgaria. Austria vrea garduri de inalta tehnologie la frontierele UE

nehammer

Vetoul Austriei din decembrie a împiedicat România și Bulgaria să adere la Schengen. Totusi, relația cu Bulgaria s-a îmbunătățit din nou pentru austrieci. Cancelarul Karl Nehammer l-a invitat pe președintele Rumen Radev la concertul de Anul Nou de la Viena. Astazi, Nehammer a vizitat din nou frontiera externă a UE turco-bulgară împreună cu ministrul de interne Gerhard Karner, – cu două săptămâni înainte de summitul special al UE privind migrația.

Bulgarii i-au primit pe Nehammer și Karner cu onoruri militare. Garda de onoare bulgară, cu coifuri de pene, a mărșăluit în sus și în jos pe aeroport. Cu o aeronavă militară de tipul „Spartan” și elicoptere în culori de camuflaj au zburat apoi spre orașul de graniță bulgaro-turc Elkhovo, urmând gardul de sârmă ghimpată până în Turcia.

Austria solicită o restructurare radicală a sistemului european de azil. Sistemul Schengen este stricat, a spus Karner. „Vetoul Schengen al Austriei rămâne, prin urmare, în vigoare”, a spus Nehammer și a cerut o „frână a azilului”.

Austriecii vor sisteme de gard robuste la frontierele externe ale UE. Garduri de înaltă tehnologie existente deja la granițele polono-belaruse și greco-turcă: cinci metri înălțime, cinci metri adâncime, echipate cu radar, senzori de căldură și camere.

Un model similar, suplimentat cu supravegherea cu drone, urmează să fie înființat și în Bulgaria. Nehammer a subliniat că Bulgaria are nevoie de două miliarde de euro pentru asta. „Austria este în mod clar de partea Bulgariei aici. Suntem aliați în lupta împotriva crimei organizate”.

Problema, Comisia UE nu a pus încă la dispoziție fonduri pentru sistemele de garduri din țările UE. Cum poate ajuta Austria bilateral? Posibil cu polițiști care sa luptă cu traficanții de persoane, așa cum este și cazul în Ungaria. Cu toate acestea, guvernul federal nu și-a luat luni niciun angajament concret în acest sens.

Bulgaria și România rămân încrezătoare în aderarea la spațiul Schengen în acest an. Dar Austria vrea să fie de acord doar dacă UE reformează radical sistemul de azil.

Radev a spus că acceptă dreptul de veto, dar crede într-o „soluție rațională în viitorul apropiat”. Nu este corect, Bulgaria își protejează granița mai bine decât multe țări din UE.