Canada va investi peste 9 miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

energie-verde-incalzire-globala-bec-e1634573510628-640x400

Guvernul canadian a nunțat că va investi 9,1 miliarde de dolari, echivalentul a 6,5 miliarde de eruo, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 faţă de 2005.

„Liderii cu care am vorbit în Europa în ultimele săptămâni au fost clari: nu vor doar să pună capăt dependenţei lor de petrolul şi gazele ruseşti, ci vor să accelereze transformarea energetică spre o energie curată, verde”, a declarat premierul canadian, Justin Trudeau.

2,9 miliarde de dolari vor fi folosiți în tranziţia spre vehiculele electrice, incluzând în special ajutoare pentru canadieni şi infrastructură de reîncărcare.

Ottawa are ca obiective să vândă cel puţin 20% vehicule cu emisii zero până în 2026, iar acestea să reprezinte totalitatea vehiculelor noi de pasageri vândute în Canada până în 2035.

În plus, guvernul lui Justin Trudeau va investi în construcţia de clădiri cu consum energetic net zero până în 2050 şi în proiecte de energie eoliană şi solară.

Canada vrea să reducă emisiile din sectorul petrolului şi gazelor cu 31% pentru a atinge neutralitatea carbon până în 2050.

Acest plafon, deşi „important”, nu merge suficient de departe, a estimat Fundaţia David Suzuki, o asociaţie pentru apărarea mediului. „Acest plan are şanse mai mari de succes decât toate planurile climatice canadiene care l-au precedat”, a recunoscut, totuşi, directorul său general.

Canada s-a angajat să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 40% până în 2030, comparativ cu nivelul lor din 2005.