Campanie pentru promovarea donării de celule stem hematopoetice, 17-18 septembrie la Iași

donatori

Va informam ca pe data de 17-18 septembrie 2022 se sarbatoreste „Ziua internationala a donatorului de CSH”. Cu acest prilej RNDVCSH si toti partenerii din tara organizeaza activitati de informare, promovare si recrutare a donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice.

Scopul acestei campanii este de a creste gradul de informare si de constientizare in rindul populatiei generale privind necesitatea dezvoltarii bazei de date cu voluntari potentiali donatori de celule stem
hematopoetice in Romania. In acest fel putem fi mai aproape unii de altii de a creste sansa la viata a
bolnavilor ce necesita un transplant de celule stem hematopoetice de la un donator neinrudit.

Centrul donatorilor voluntari de CSH din IRO Iasi in colaborare cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi isi propun sa organizeze o campanie de promovare in 17-18 septembrie 2022 dupa urmatorul program:

1. Sâmbata pe 17.09.2022 intre ore 9,00 – 16,00 punctul central al echipei va fi instalat in Parcul Copou – linga Teiul lui Eminescu (cort, ambulanta IRO, echipa mobila medicala pentru informare, recrutare si recoltare de probe biologice, 2 mese, 4 scaune, benere, rolere cu sigla RNDVCSH, cu IRO Iasi, cu Ziua internationala a donatorului de CSH, pliante informative, de unde 7 echipe de cite 2 voluntari se vor deplasa pe Bdul Carol (Copou), Bd- Stefan cel Mare, Bd. Independentei, pentru a distribui materiale informative. La ora 13 va fi facut un comunicat de presa pentru reprezentantii presei vizuale si auditive prezente la fata locului.

2. Duminica pe 18.09.2022 intre ore 9,00 – 16,00 punctul central al echipei va fi instalat pe Strada Stefan cel Mare – langa Primaria Municipiului Iasi (cort, ambulanta IRO, echipa mobila medicala pentru informare, recrutare si recoltare de probe biologice, 2 mese, 4 scaune, benere, rolere cu sigla RNDVCSH, IRO, cu Ziua internationala a donatorului de CSH, pliante informative, de unde 7 echipe de cite 2 voluntari se vor deplasa pe Strada Stefan Cel Mare, Strada Cuza Voda, Piata Unirii, zona Palatului Culturii, pentru a distribui materiale informative. Reprezentantii presei vizuale si auditive sunt asteptati in tot acest interval, pentru informatii si comunicat de presa.

3. În seara de 18 sept 2022 cladirea UMF „Grigore T. Popa Iasi” va fi luminata in alb, rosu si albastru in semn de recunostinta fata de donatorii voluntari de CSH din toata lumea.

Asteptam pe toti cei interesati sa ne viziteze in locatiile mentionate in program pentru a se informa, a fi consiliati si a se inscrie in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hemetopoetice.

In registru se pot inscrie persoane sanatoase, cu virsta cuprinsa intre 18-45 ani, cu inima deschisa spre a ajuta un pacient ce isi incearca sansa la viata sperind in efectuarea unui transplant medular

Cu aceasta ocazie, in aceleasi locatii, va fi prezenta si o Unitate Mobila de Screening de Cancer Col Uterin, unde femeile pot veni sa faca gratuit testare HPV/ Babes Papanicolaou. Testarile au loc in cadrul proiectului de screenig ONCOPREV derulat de IRO si Fundatia Enable in sase judete din Nord Estul tarii.

Femeile care vin la testare trebuie sa indeplineasca următoarele condiții:
• au vârsta între 25 și 64 de ani;
• cele cu vârsta între 25 și 29 de ani fac test Babeș Papnicolau,
• între 30 si 64 de ani beneficiază de genotipare HPV;
• asigurate sau neasigurate;
• nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;
• sunt asimptomatice;
• nu au participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani.

Femeile eligibile au nevoie doar de buletin și copie de buletin ( FĂRĂ bilet de trimitere de la medicul de
familie). Li se vor prelua secreții de la nivelul colului uterin. Procedura este nedureroasă, dar salvează vieți.