Campanie pentru diminuarea cersetoriei din Iasi

cersetor

Multe din străzile centrale ale Iasului sunt impanzite de cersetori. Pentru diminuarea acestui fenomen, primaria Municipiului Iasi organizeaza o campanie care are ca scop diminuarea fenomenului. Aceasta este derulata in perioada 25 august – 16 septembrie prin intermediul Directiei de Asistenta Sociala, sub denumirea „Spune nu cersetoriei!”.

Campania va urmări identificarea persoanelor care cerșesc, evaluarea situaţiei acestora şi informarea lor cu privire la serviciile și beneficiile de asistență socială pe care le pot accesa la nivel local, precum și conștientizarea şi responsabilizarea cetățenilor Municipiului Iași privind consecințele încurajării cerșetoriei. Campania va urmări și înaintarea de propuneri legislative în acest sens.

Mihai Chirica, primar municipiul Iasi: „A devenit un flagel, știm foarte bine că mare parte din străzile centrale ale Iașului sunt „cucerite” de prezența cerșetorilor si nu de fiecare data discutăm de o stare socială precară, ci vorbim chiar de un flagel, pentru că au fost identificate si, sau si întocmit peste 6, chiar 7 dosare penale, în momentul de față pentru practicarea si exploatarea de minori sau practicarea cerșetoriei în vederea aducerii de venituri pentru persoane terțe.

Primarul a mai precizat că în astfel de cazuri trebuie intervenit repede și cu toate mijloacele ca acest fenomen să nu devină necontrolabil.

Mihai Chirica, primar municipiul Iasi: „Intenția nu este să pedepsim, nu vrem sa pedepsim pe nimeni, dar vrem sa incercam sa intervenim intr-un mod organizat, împreună cu direcția de asistență socială, noi ca și primărie, împreună cu organele de poliție locală, astfel încât să identificăm, să vedem de ce au ajuns în această situație precară, care ar fi soluțiile, dacă n-ar fi mai bine pentru unii dintre ei să se întoarcă la locurile de muncă sau să-ți găsească un loc de muncă, decât să practice cerșetoria în Iași. Și sigur am găsit câțiva copii pe care, chiar personal i-am întrebat dacă se duc la școală, nu se duc la școală.”

Amploarea pe care fenomenul de cerșetorie o manifestă la Iași este redată statistic de către reprezentanții Poliției Locale prin cifre relevante. Spre exemplu, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 iulie 2021 au fost constatate 677 de cazuri de cerșetorie și persoane fără adăpost.

Liviu Zamfirescu, sef politia locala Iasi: „Municipiul Iași este foarte atractiv pentru cerșetorie sau pentru persoanele care au această preocupare, pentru că sunt foarte multe biserici, sunt foarte multe evenimente și sunt foarte mulți cetățeni generoși care mergând la biserică oferă un ajutor acestor persoane. Eu aș spune că de la începutul anului avem aplicate aproape 700 de contravenții, circa 30 de persoane sunt cerșetori cu o frecvență mare din municipiul Iași.”

În rândul cerșetorilor identificați de polițiști se află și șase minori cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Lor li se alătură 200 de adulți (80 de femei și 120 de bărbați).

Liviu Zamfirescu, sef politia locala Iasi: „Trebuie să recunoaștem că pe foarte mulți dintre cetățeni îi deranjează și îi deranjează atunci când sunt agasați, dar mai ales atunci când vorbim de o exploatare. Și când vorbim de exploatare, vorbim, în primul rând de copii, de minori și de femei sau în alte situații de către o parte dintre persoanele cu dizabilități, care au un handicap și de această dată nu vorbim doar de o cerșetorie ci vorbim de o formă de exploatare care se încadrează în sfera infracționalității.”

Prima activitate programată va fi de identificare, evaluare și informare a persoanelor care practică cerșetoria. Aceasta se va desfășura în perioada 30 august – 3 septembrie, în zonele cu risc ridicat de apariție a cerșetoriei (Mitropolie, Gară, Podu Roș)

Luminița Munteanu, șef DAS Iași: „Prin această campanie, spune nu cerșetorie, ne dorim pe de o parte, identificarea evaluarea, prezentarea serviciilor Direcției de Asistență Socială, precum  și acordarea acestora în funcție de fiecare caz în parte, persoanelor care apeleză la mila cetățenilor, iar pe de altă parte ne dorim conștinetizarea și responsabilitatea cetățenilor care oferă bani persoanelor ce cerșesc și venim și cu soluții.

Niculina Karacsony, director adjunct DGASPC Iași: „Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași își asumă disponibilitatea de a participa în echipe pluridisciplinare și interinstituționale, în identificarea acestor copii, în clarificarea situațiilor sociale și a nevoilor lor la momentul respectiv pentru a interveni așa cum ne permite legea în interesul superior al lor.

În a doua etapă, în perioada 3 – 10 septembrie echipele mixte vor merge în zonele intens circulate ale orașului pentru a discuta cu cetățenii și a le înmâna materiale informative. Totodată, cetățenii vor fi încurajați să ajute persoanele vulnerabile prin alte modalități, respectiv donații de rechizite, alimente neperisabile și lucruri reutilizabile (îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de uz casnic, lenjerie etc.), precum și participarea la evenimente de strângere de fonduri etc. În final, pe 16 septembrie va avea loc închiderea campaniei și inițierea de propuneri legislative și de alte acțiuni.