Campanie de plantat arbori in Iasi

copaci

În cadrul campaniei de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat” Primăria Municipiului Iași va organiza sâmbătă, 23 martie, o acțiune de plantări de arbori în toate cartierele. Așa cum a anunțat în urmă cu două săptămâni, la debutul campaniei de curățenie, primarul Mihai Chirica a inițiat, alături de societățile comerciale subordonate municipalității, și o campanie de plantări programată pentru următoarele săptămâni.

Astfel, într-o primă etapă, sâmbătă, 23 martie, de la ora 9.00, vor fi plantați 650 de puieți de brazi în următoarele zone: esplanada Nicolina (25), parcul din Podul de Piatră (10), str. Pantelimon Halipa, la Spitalul de Recuperare (10), str. Nicolae Iorga (7), str. Răzoarelor (6), Alexandru cel Bun – parc rond 28 (10), esplanada Alexandru cel Bun (30), parc Dacia (10), parc Piața Dacia (10), Piaţa Bisericii  Romano-Catolice „Sf. Anton de Padova” (10), Centrul de Cartier Dacia (10), parc Tătărași Sud (200) și zona de agrement C. A. Rosetti (312).

Alături de angajații Primăriei, ai Servici Publice SA și ai altor societăți subordonate, și-au anunțat prezența voluntari de la diferite instituții, companii și ONG-uri locale: 15 militari de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, 30 de angajați ai grupului de firme BRAS Iași, 25 de membri ai Asociației Tineretului Ortodox Român Iași și Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români Iași, 30 de voluntari din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, precum și 10 angajați ai firmei Elysium Iași. Servicii Publice SA va asigura puieții de brazi din pepiniera proprie și va pune la dispoziția voluntarilor uneltele necesare plantării (hârlețe, lopeți, găleți și apă).

„Ca în fiecare primăvară, am demarat, pe lângă campania de curățenie, și campania de plantări. Mii de puieți de arbori, atât foioase, cât și conifere, vor face orașul nostru mai verde, mai frumos, mai sănătos. Îi invit pe iubitorii de natură să ni se alăture în această campanie de plantare – sper să fie cât mai mulți! – și le mulțumesc din suflet voluntarilor care au venit deja alături de noi. Dorința mea este ca Iașul să devină un oraș cât mai verde, în care locuitorii să trăiască în armonie cu natura. În același timp, îi rog pe ieșeni să înțeleagă că Primăria este obligată să intervină nu doar prin plantări, ci și prin toaletări și tăieri acolo unde copacii au crescut dezordonat sau au îmbătrânit și pot pune în pericol viața oamenilor sau frumusețea monumentelor istorice pe care le-am moștenit. Ascultând sfatul specialiștilor, plantăm puieții mai ales pe terenurile  care permit dezvoltarea cât mai rapidă a lor. Doar în acest fel, acești puieți se vor prinde și vor deveni arbori martori. Fac un apel public să respectăm natura, dar și eforturile administrației locale de a face Iașul cât mai frumos!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit programului de acțiune pentru acest an, Servicii Publice SA se va ocupa de spațiile verzi și de grădinile publice, fiind implicați 300 de angajați și 20 de utilaje. Vor fi plantați 4.608 arbori foioși, 1.299 de arbori rășinoși, 15.214 de arbuști foioși și 1.208 rășinoși, 52.377 de metri pătrați de rulouri de gazon, 92.873 de metri pătrați de gazon însămânțat, 34.459 de plante perene, 370 de metri pătrați de borduri buxus (2.320 bucăți), 2.575 de fire de trandafir și 8.649 de alte flori.