Campanie de Crăciun. Copiii din Cioca Boca au nevoie de ajutor

foto Dan Luca 0277

83 de copii de la Şcoala Primară din Cioca Boca, comuna Şcheia, un sat în care copiii spun că au auzit de Moș Crăciun doar de la televizor sau radio, au nevoie de ajutorul ieșenilor, nu doar acum, în preajma Sărbătorilor, dar mai ales acum, într-o perioadă în care mersul la școală este interzis, iar tabletele sau laptopurile sunt lucruri greu de atins.

Cei mai mulţi copii din şcoală nu au văzut o tabletă decât la televizor, în cazul în care îl au şi pe acela, iar lecţii pot face doar pentru că profesorii şi învăţătorii umblă prin sat şi le duc fişe pe care să lucreze.

O firmă de internet a încercat să tragă fibră optică până în sat în urmă cu câţiva ani, însă cablul a dispărut de pe stâlp la câteva zile, iar firma nu a mai încercat să tragă altul, pentru că oricum nu ar fi avut foarte mulţi abonaţi. În şcoală nu au avut niciun caz de Covid-19, nici măcar în rândul cadrelor care fac naveta, însă clasele au trebuit să rămână goale pentru că aşa a cerut legea.

Învăţătoarele spun că se întâmpla foarte rar ca vreun copil să lipsească de la şcoală, atunci când orele se ţineau.

„Copiii nu au nicio vină. Părinţii mai lucrează cu ziua, mai mănâncă un cârnat la crâşmă şi vin acasă, iar copiii se culcă noaptea flămânzi”, povesteşte Elena Vieru, cadru didactic în sat.

În Cioca Boca nu există case cu etaj, iar descrierea unei familii bogate e dată celei care nu se culcă noaptea flămândă, în care seara luminează un bec, iar copiii nu înfruntă iarna şi zăpada în şlapi sau tenişi. Însă asemenea familii sunt puţine în Cioca Boca.

Pentru cei care vor să ajute, există un cont bancar deschis. Titularul este „Şcoala Profesională Nicolae Bălăuţă Şcheia”, iar numărul contului este: RO45BRDE240SV43856642400, deschis la BRD Iași.

Foto: Dan Luca, Ziarul de Iași