Campania de vaccinare antigripală începe fără doze gratuite pentru categoriile de risc. Cât costă o fiolă în farmacii

Începe sezonul virozelor, dar nu ne putem încă vaccina gratuit. Şi asta pentru că autorităţile nu au dat normele pentru vaccinarea antigripală.

După ce a anunțat că nu mai cumpără centralizat serul, Ministerul Sănătății nu a modificat legea, astfel încât să intre pe lista medicamentelor compensate și să poată fi luat din farmacie, pe baza rețetei de la medicul de familie. Totuşi, până săptămâna viitoare ar trebui să se rezolve situaţia, promite Alexandru Rafila. 

Românii din categoriile de risc, adică persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, copiii de la șase luni la cinci ani, rezidenţii din centrele sociale, bolnavii cronic, gravidele și personalul medical, ar trebui să se vaccineze gratuit. Serul antigripal a ajuns deja în farmacii, dar deocamdată contracost.

Vaccinurile antigripale care sunt disponibile în acest moment în farmacii costă 64, respectiv 67 de lei şi pot fi achizionate doar cu plată.

Sezonul trecut s-au înregistrat unele din cele mai grave cazuri de gripă din ultimii ani. Acum, oamenii par tot mai determinaţi să se imunizeze. 

Cei care vor să fie siguri că au un vaccin atunci când va începe campania, pot să îşi facă o rezervare în unele farmacii din ţară. 

Serul antigripal ar trebui eliberat 100% gratuit pentru persoanele vulnerabile, cu o reţetă simplă electronică emisă de medicul de familie sau de specialist. Ministrul Sănătăţii vine deocamdată doar cu promisiuni.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii„Saptamana viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie vaccinul gripal compensat integral iar actiunea de vaccinare se va face fie la medicul de familei, fie în farmaciile incluse în program.”

În sezonul trecut 98 de români au fost răpuşi de gripă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *