Campania de testări pulmonare ajunge la Ciortești

ciortesti

Locuitorii comunei Ciorești se vor putea testa pulmonar gratuit pe 6 martie. În intervalul orar 09.00 – 13.00, la Căminul Cultural din comuna Ciortești, o echipă mixtă de la Dispensarul TBC și de la Direcția de Sănătate Publică Iași va răspunde tuturor solicitărilor.

Recoltarea de spută se va realiza gratuit, fără bilet de trimitere, doar pe baza actului de identitate

Acest program este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat. Probele de spută se vor lucra în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și Spitalului Municipal Pașcani.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

Acțiunea face parte din proiectul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” inițiat de Ministerul Sănătății.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei

Proiectul va contribui la creșterea eficienței utilizării fondurilor publice pentru servicii de sănătate, prin remodelarea furnizării de servicii de îngrijire a TB și tranziția de la un model centrat pe spital, la unul bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, centrate pe pacient.