Camere sterile pentru pacientii cu coronavirus la Spitalul de Boli Infectioase

7 camere sterile au fost delimitate, preventiv, pentru pacientii care ar putea fi diagnosticati cu coronavirus, in judetul Iasi. Spatiile sunt amenajate la Spitalul de Boli Infectioase, care si-a refacut si stocul de masti de protectie si dezinfectant pe care sa le foloseasca bolnavii si personalul medical.

Intre timp, creste numarul pasagerilor veniti din Italia, cu liniile aeriene. Inainte sa coboare din avion, toti calatorii sunt verificati de medici. Daca sunt pasageri cu stari febrile sau alte simptome de boala, atunci sunt izolati intr-o camera de izolare, sub supraveghere medicala, pana la sosirea echipajelor de prim ajutor.

„In momentul in care avionul aterizeaza pe platforma, compania de handling aseaza scara, pe care urca, prima data, asistentul medical, care ia temperature tuturor persoanelor din avion. Atat pasagerilor, cat si echipajului. Aici, in terminalul in care ne aflam sunt medicii epidemiologi de la DSP, care discuta si preiau care trebuie completate obligatoriu de fiecare pasager. Avem cabinetul medical, unde este introdus, prima data, pentru un control medical amanuntit. Medicul epidemiologic decide daca pacientul este transportat la Spitalul de Boli Infectioase sau considera ca nu este nevoie si il lasa sa mearga mai departe.”, a declarat Catalin Bulgariu, directorul Aeroportului International Iasi.

In cazul in care un astfel de pacient este suspect de coronavirus, atunci este preluat de un echipaj medical si transportat la Spitalul de Boli Infectioase. In unitatea medicala va fi supus unor teste suplimentare, pentru a se stabili si diagnosticul exact.

„Aici va fi spitalizat un pacient care a fost diagnosticat cu coronavirus. Intr-o astfel de rezerva exista grup sanitar propriu, exista sursa de oxigen. Toate rezervele din pavilionul care este pregatit pentru a primi infectii cu coronavirus au un pat sau cel mult doua paturi si au grup sanitar propriu. Avem masti, cadrele medicale care lucreaza aici, in sectie, au cadrele medicale care lucreaza in laborator si primesc pacientul de la triaj.”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

In judetul Iasi avem o singura persoana izolata la domiciliu, despre care medicii spun ca este in afara oricarui pericol. Intre timp, unitatile de primiri urgente sunt din ce in ce mai aglomerate.

„Spitalul de Boli Infectioase asigura urgentele pentru cele sase judete din Moldova. Avem echipamente pregatite, avem dezinfectanti pregatiti.”, a declarat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.

Conform protocolului impus de Ministerul Sanatatii, toate persoanele care vin din zone afectate de virusul ucigas trebuie sa intre in carantina, pe o perioada de 14 zile. Iar cei care vin din regiuni aflate in apropierea zonelor de risc trebuie sa stea izolati, la domiciliu.

In Romania exista 4000 de locuri de carantina si au fost repartizate 2500 de paturi in sectiile si spitalele de boli infectioase, pentru tratarea evetualilor pacienti infectati. In prezent, avem 17 pacienti aflati in carantina si peste 1000 de oameni izolati la domiciliu.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!