Camera Deputaților a decis: Ion Iliescu poate conduce, în continuare, Institutul Revoluției Române

Ion-Iliescu-1170x658

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respingerea OUG 91/2019 de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

OUG adoptată de Guvernul Orban prevede desființarea Institutului condus de fostul președinte Ion Iliescu. Parlamentul a respins, prin lege, Ordonanța, după care președintele Klaus Iohannis a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare. Înainte de promulgare, Președintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Dacă Președintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituționalității ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare.

Cererea de reexaminare privind Institutului Revoluţiei merge acum la Senat, în calitate de for decizional.

S-au înregistrat în Camera Deputaților 120 de voturi „pentru”, 136 „împotrivă” şi 24 abţineri. Preşedintele de şedinţă, deputatul Carmen Moldovan, a anunţat că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei legi organice.

În 10 iunie, Senatul, în calitate de for decizional, a respins OUG 91/2019 care prevedea desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi abrogarea Legii 556/2004 privind înfiinţarea acestui institut. Ca urmare, Senatul a trimis preşedintelui legea de respingere a OUG.

În 8 iulie, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la decizia Parlamentului de respingere a OUG privind desfiinţarea institutului, iar CCR a respins obiecţiile de neconstituţionalitate.

În 13 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, considerând ca respingerea ordonanţei de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condiţiile în care acest institut „şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa”.

Şeful statului a menţionat, în cererea de reexaminare, că institutul a avut ca obiect de activitate „analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre”, dar, în perioada în care a funcţionat până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2019, nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii sale.

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de admitere a cererii de reexaminare a preşedintelui şi de adoptare a OUG de desfiinţare a institutului, însă în plen nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

Guvernul și-a argumentat decizia de a desfiinţa IRR prin faptul că „activitatea institutului s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat”, că instituţia reprezenta „o platformă politică şi, în pofida enunţării veniturile proprii ca sursă de finanţare, IRR a fost finanţat aproape în totalitate de la bugetul de stat” şi că scopul real al IRR vizează „asigurarea unor poziţii publice finanţate din fonduri publice pentru interese personale, IRR neprezentând o conduită adecvată statutului de instituţie publică pe care îl deţine în relaţia cu cetăţenii”.

„În raport cu obiectul de activitate enunţat în cuprinsul Legii de funcţionare a IRR, se poate constata în mod obiectiv faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituţiei. În fapt, evenimentele organizate de IRR au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs de stabilire de organele de anchetă în ‘Dosarul Revoluţiei'”, se arată în expunerea de motive a Ordonanţei.

Sursa: stiripesurse.ro