Camelia Gavrila: „Despre educație și dialog, despre valori ale multiculturalismului, sub semnul deschiderii, al interogației raționale și responsabile!”

Camelia_Gavrila

Învățământul românesc: Strategii și perspective

Am participat cu emotie si satisfactie pedagogica la ceremonia de deschidere a World School International Forum, eveniment educational cu profunde valente interculturale, organizat in perioada 23 septembrie – 5 octombrie 2019, la Iasi, de catre Colegiul National “C. Negruzzi”, singura scoala din Romania care de peste 20 de ani este membra a acestui proiect complex, initiat de Scoala Kanto International din Japonia. Sala Henri Coanda din Palatul Culturii a fost spatiul elevat in care s-au rostit alocutiuni, s-au prezentat delegatiile din 20 de tari, peste 100 de elevi si profesori din Australia, Canada, China, Finlanda, Germania, India, Indonezia, Italia, Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Macao, Statele Unite ale Americii (SUA), Rusia, Africa de Sud, Sri Lanka, Tailanda, Turcia, Marea Britanie, Japonia si Vietnam.

Am transmis mesajul de apreciere si sustinere din partea Parlamentului Romaniei, mesajul Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport, subliniind importanta pregatirii tinerilor pentru o lume a globalizarii si dezvoltarii tehnologice, pentru dialog si dezbateri, pentru a aprecia valori ca toleranta, pacea, dezvoltarea sustenabila, diferentele culturale care ne imbogatesc si ne invata sa iesim din limitare, din izolare culturala si inchidere in propriile cutume sau stereotipuri.

Timp de doua saptamâni, elevii si profesorii vor fi implicati în activitati diverse – ateliere de lucru, conferinte, vizite de studiu, dezbateri, spectacole – pe tema „Alimentatie sanatoasa între consum si consumerism”, vor descoperi vibratia istorica si culturala a Iasului, dar si a Bucovinei.

Liceeni si profesori de pe cinci continente vor fi cazati în familiile elevilor negruzzisti timp de o saptamâna, urmând ca activitatile din cea de-a doua saptamâna sa se desfasoare într-un campus organizat special pentru participantii la Forum, în judetul Suceava. Evenimentul beneficiaza de sustinerea autoritatilor locale, a mediului academic, cultural si economic.

Am rememorat in discursul meu editiile anterioare, participarea mea la editia din anul 2000 din Japonia, experientele didactice cunoscute, vizita de studiu, atelierele si conferintele pe care le-am apreciat ca forme de intalnire intre profesori diferiti, culturi si civilizatii. Nu poti sa nu evoci fascinatia orasului Tokyo, implicarea serioasa si competenta a Scolii Kanto, seductia mistica a templelor budiste sau shintoiste, muzee, palate regale, tabere tematice…

Forumul deschis astazi inseamna cunoastere, experiente de invatare, dialog si analiza a lumii actuale, conturarea unei culturi a unitatii si comunicarii dincolo de bariere lingvistice, culturale sau de mentalitate…