Calvarul unui bolnav de cancer din Bacău, care are tratamentul asigurat doar pe hârtie

Constantin, un bărbat din județul Bacău, a fost diagnosticat acum 4 ani cu leucemie granulară cronică, iar de mai bine de jumătate de an a rămas fără medicamentele care îl țin în viață, scrie HotNews.ro.

Medicul lui îi scrie o dată la 3 luni rețeta decontată 100%, însă medicamentul Tasigna, de care bărbatul are nevoie vitală, este de negăsit de 7-8 luni în farmacii. Merge cu rețeta din farmacie în farmacie, este pus pe o listă de așteptare și apoi trimis acasă. Așteaptă zadarnic să fie chemat să își ia medicamentele asigurate, teoretic, gratuit de statul român.

Medicamentul se mai găsește acum foarte greu și doar contra cost, însă Constantin și soția lui trăiesc dintr-o pensie de 3.000 de lei și nu prea și-au permis acest lux. O pastilă de Tasigna costă 100 de lei, iar el trebuie să ia două pastile dimineața și două seara. În total, 4 pe zi, adică 400 de lei. Ca mulți alți pacienți, Constantin a ajuns să își reducă drastic dozele – ia doar o pastilă pe zi sau chiar una la 3-4 zile, fără acordul medicului, spune el. Soția lui Constantin mărturisește că se gândește cu groază că ar putea ajunge în situația de a vinde apartamentul din Bacău în care locuiesc și se întreabă „noi unde o să stăm, unde o să mai dormim?”

Spune că până anul acesta nu au fost probleme: „De luni de zile ne confruntăm cu lipsa medicamentelor. Nu ne spune nimeni nimic, ce să facem. Măcar să citesc undeva ce să facem, să ne spună care sunt pașii de urmat”, povestește, deznădăjduită, soția lui Constantin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *