Calcule pe scena politică

lista-noului-guvern.-cine-ar-putea-fi-noii-ministri-2-840x500

Inca nu s-au terminat de numarat voturile la alegerile parlamentare dar este tensiune in partidele politice. Ludovic Orban si-a depus aseara mandatul de premier, locul sau fiind luat de Nicolae Ciuca. PNL, USR PLUS si UDMR negociaza o coalitie guvernamentala desi PSD a castigat alegerile. Sunt vehiculate mai multe nume de premieri, de la Nicolae Ciuca pana la Ilie Bolojan si Florin Citu. Pe langa scorul surprinzator obtinut de AUR, scena politica este socata de rezultatul obtinut de Pro Romania dar si emotiile prin care trece PMP pentru a prinde pragul electoral de 5%.

Ludovic Orban si-a asumat rezultatele obtinute de PNL la ultimele alegeri si dupa o discutie cu Klaus Iohannis a decis sa-si depuna mandatul de premier.

Ludovic Orban – ex premier:

Am luat decizia astazi sa-mi depun mandatul de prim ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte précis. Odata exprimata dorinta cetatenilor trebuie demarcate negocierile penru formarea unui nou Guvern

Presedintele l-a agreat pe Nicolae Ciuca ca premier interimar iar acesta, in stilul militaresc i-a cerit demisia Secretarului General al Guvernului, care s-a conformat. General in ezerva, Ciuca este vazut de unii drept viitorul premier al coalitiei PNL –USR-PLUS – UDMR.

Nicolae Ciuca – premier interimar:

In perioada urmatoare vom continua sa focalizam atentia Guvernului pe gestionarea pandemiei Covid 19, punerea in aplicare a strategiei de vaccinare, vom continua masurile economice in vederea sprijinirii celor afectati de aceasta criza si ne vom focalize atentia pe ceea ce inseamna anul fianciar 2020 si pregatirea anului 2021

Mai sunt vehiculate variantele de premieri Ilie Bolojan, Florin Citu, in timp ce USR PLUS il doreste pe Dacian Ciolos. Desi a castigat alegerile cu aproape 30 procente din voturile alegatorilor, PSD nu gaseste parteneri de alianta pentru a guverna. Dupa centralizarea voturilor din 99 la suta dintre sectii, PMP are un scor de 4.90 la suta pentru Senat si 4,78% pentru Camera Deputatilor. AUR a anuntat déjà ca nu vrea sa intre in coalitie cu PSD sau PNL.