Călători în lumea muzicii, dincolo de granițe!

fbb

Publicul din străinatate este fascinat de artiștii ieșeni. Sălile sunt arhipline când aceștia concertează, iar succesul este deplin pe plan profesional. În ciuda admirației, se simt străini de țara lor natală și chiar abandonați. Interpretările artistice la care au participat în România se pot număra pe deget, iar talentul lor nu stârnește interes.

Ieșeanul Julian Lupu, celebru trompetist în Turcia, a plecat din România în urmă cu 28 de ani. A decis că un sezon în Ankara îi este suficent pentru a se dezvolta profesional. Șederea s-a prelungit, tocmai pentru că talentul l-a adus pe marile scene din Orientul Mijlociu. Acum, sălile sunt arhipline când interetează trompetistul român.

„Turcia nu are o așa tradiție cum au europenii, cum are România. Eu am încercat în timp, în cei 28 de ani, ce am primit la Iași, să transmit aici. Să fac o școală nouă de trompete, să pun bazele sunt în România, eu respect România, iubesc România pentru că acolo este temelia mea., spune Julian Lupu, profesor la Orchestra Simfonică Ankara.

Deși este profesor universitar în Turcia și prim trompetist la Bilkent Symphony Orchestra, nu a reușit să încânte publicul român pentru că nu i s-a oferit ocazia, spune cu tristețe artistul.

„Turcia mă cunoaște sigur mai bine decât România. red că sunt împlinit din punct de vedere artistic în Turcia. Am o mică durere sau poate mai mare. Din păcate, România nu mă cunoaște îndeajuns. Deși am solicitat, nu am primit încă invitații de la orchestrele simfonice din România. Am o tristențe în suflet fiindcă eu m-am format în România, eu iubesc România., a adăugat Julian Lupu.

În aceeasi manieră, Ionel Streba, un alt ieșean își face cu profesionalism meseria de pianist în Franța.

Plecat de la vârsta de 13 ani din România a fost imediat adoptat de străini. Pentru el, visul s-a împlinit abia anul trecut când a cântat pentru prima data în orașul natal, în fața publicului din Iași.

Sincron Ionel Streba – profesor de pian la conservator Franța:

„De fiecare data, după cum am spus, este o mare bucurie, împlinire sufletească de a concerta la mine în țară, mai ales în orașul meu natal. Am numai amintiri fumoase pe care le-am petrecut cu publicul ieșean. În România am simțit o profunzime în maniera de a asculta, de a simți concertul. Nu că în Franța nu ar fi, vreau să spun că trăirea din partea de est este mai cu patos., zice Ionel Streba, profesor de pian la conservatorul din Franța.

Dorul de țară îl macina, însă își vede familia prin intermediul rețelelor de socializare.