Câini și pisici îmbolnăvite de sărbători

cainii-si-pisicile-de-companie-ar-putea-avea-acces-in-transportul-in-comun-si-in-institutii-publice-M4k

Nu doar oamenii au ajuns de sarbatori la spital pentru ca au consumat alimente mult prea grase, ci si animalele. La Compartimentul de Urgențe al Spitalului Clinic pentru Animale de Companie al Universitatii Stiintele Vietii din Iasi au ajuns peste 100 de pacienti cu afectiuni gastrice pentru ca au mancat sarmale sau slanina.

Sarmale, salata boeuf si slanina. Asta au mancat animalutele de companie de sarbatori chiar daca este contraindicata alimentatia grasa la pisici si caini. Astfel, in jur de 160 de pacienti au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente cu diferite afectiuni gastrice.

Paula Maria Pașca, medic veterinar la UPU USV Iași

„Patologiile din cele mai variate. In principiu, probleme gastrointestinale, dar am avut si pacienti care au suferit traume, pacienti cu probleme urinare, cardiace, intoxicatii. Pacienti care au consumat alimente cu un continut foarte mare de grasimi si care au ajuns la noi cu pancreatita care este o afectiune destul de serioasa ce necesita o perioada destul de lunga de spitalizare.”

Pe aceasta cale, medicii veterinari recomanda celor care au animale de companie sa evite pe cat posibil sa le dea alimente grase.

Paula Maria Pașca, medic veterinar la UPU USV Iași

„In principiu, pacientii canini si felinele ar trebui sa manance mancarea destinata lor. Daca exista vreo recmandare de a consuma hrana de uz uman aceasta ar trebui  sa se faca la recomandarea medicului veterinar si dupa o reteta stabilita impreuna cu medicul curant”.

USV Iași are primul compartiment veterinar de urgență pentru animale mici din Moldova, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, care ofera asistenta medicala 24 de ore din 24, indiferent de gravitatea patologiei, inclusiv în weekend.