Câinele, în slujba patriei

caini

Se spune ca un caine este cel mai bun prieten al omului, iar prietenia dintre cei doi tine o viata intreaga. Aceasta situatie este valabila si cazul politistilor care se bazeaza pe partenerii lor necuvantatori in antrenamentele pe care le efectueaza, pentru prinderea raufacatorilor si in depistarea explozibililului, a drogurilor si banilor.

Sunt frumoşi, puternici si au nasul bine antrenat pentru a-i depista pe infractori. Se antrenează ore întregi, dau examene, primesc note, nu iau şpagă şi nu-şi trădează niciodată partenerul de intervenţie. Cadrele canine ale Ministerului Afacerilor Interne se pregătesc zilnic alături de partenerii lor pentru a ieși pe teren.

Câinii de la Iași participă anual la aproximativ 400 de intervenții, luna trecută fiind implicati in 38 de activități ale Serviciului de Acțiuni Speciale Iași.

”În cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Iași există maimutle rase de câini ca rottweiler, ciobănesc german, ciobănesc belgian, recunoscut ca și malinois, specializați pe diferite categorii de servicii, cum ar fi detectare explozibil, prelucrare urme sau patrulare intervenții. Atât câinii de serviciu cât și conducătorii de câini sunt atestați la Centrul Chinologic Sibiu. Zilnic, câinii serviciului sunt antrenați de conducătorii lor, urm=nd ca în cazul convocatorului lunar să se verifice atât abilitățile conducătorului de câine, cât și câinele de serviciu.”- a declarat cms. șef Șchiopu Gabriel, șef SAS Iași

Un astfel de exemplar canin costă nu mai puţin de 5000 de lei. Animalele sunt dresate încă de la de la vârsta de trei luni parcurgând etapa de pre-dresaj, dresaj, muncă operativă şi verificări anuale.