Cafeaua, între dependență și miracol

cafea

In lume, în fiecare zi se consumă aproximativ 2,25 miliarde de ceşti de cafea. Dependenţa de cofeină – un drog acceptat din punct de vedere social – este mult mai periculoasă decât s-a estimat până acum. Cofeina are o multitudine de beneficii pentru minte și trup, însă excesele dăunează. Mai mult, dependența de cafea are numeroase efecte negative asupra organismului.

Specialistii spun despre cofeina ca este cel mai utilizat drog de pe Terra fiind prezentă în cafea, ceaiuri, sucuri, analgezice, ciocolată, băuturi și alimente energizante.

„Cofeina este absorbită în intestine, apoi călătorește spre creier, unde stimulează activitatea celulelor cerebrale, astfel încât să nu mai resimțim senzația de oboseală. Consumul regulat de cofeină modifică foarte ușor chimia creierului, iar băutorul de cafea are nevoie de creșterea dozei pentru că organismul se obișnuiește si cere mai mult”, declara dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Cafeaua este un miracol, este prieten, confident, este primul gest al diminetii sau picatura de energie fara de care multi romani nici nu concep sa-si inceapa ziua. Nu are rost sa traiesti fara cafea, concluzioneaza unii!

Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptat din punct de vedere social, integrat în obiceiurile și în rutinele noastre. În România, dependența de cofeină este recunoscuta ca o problema de sanatate chiar.

Consumul ocazional de cofeină nu este periculos, însă consumul frecvent poate produce efecte negative. Dacă se întrerupe brusc consumul de cafea, creierul rămâne fără combustibil și apare senzația de oboseală, care te determină să bei cafea din nou. ”, mai afirmă dr. Petronela Nechita.

Primele simptome care apar în cazul întreruperii consumului de cofeină sunt: durerea de cap, senzația de oboseală, scăderea capacității de concentrare, iritabilitatea și starea depresivă. De asemenea, pot apărea senzații de greață și dureri musculare.