Cadrele medicale nu vor să se vaccineze împotriva Covid

foto_vaccin

Medicii ieseni nu vor sa se vaccineze anti-Covid. Reticenta cadrelor medicale este pusa pe seama lipsei informatiilor si calitatea vaccinului. Sondajele facute de DSP arata ca aproximativ 50% dintre cadrele medicale din Iasi nu s-ar vaccina impotriva Covid.

Atat medicii cat si asistentii medicali spun ca lipsa de comunicare si de informare, ii determina sa fie reticenti in ceea ce priveste eficacitatea vaccinului. Directia de Sanatate Publica Iasi a facut o solicitare catre toate unitatile sanitare sa totalizeze numarul personalului medical care este de acord cu vaccinarea, pentru a stabili necesarul de doze.

Ionut Cozianu, lider sindical Sanitas Iasi

Va pot spune ca intr-adevar mai mult de jumatate din numarul angajatilor din sistemul sanitar au refuzat la o prima solicitarea acceptul pentru aceasta vaccinare, intrucat sunt prea putine informatii care le-au fost oferite si cred ca corect era sa fie intrebati in sensul evaluarii necesarului de doze care ar trebui aduse si nicidecum un accept final pentru vaccinare, pentru ca vaccinarea fiind o actiune ce se va petrece cel mai devreme la inceputul anului urmator, cred ca acordul final trebuie dar exact in momentul vaccinarii.

Acest lucru este sustinut si de medicul Ionut Nistor, de la Spitalul Parhon care anunta ca aceste acorduri de vaccinare sunt strict personale, iar solicitarile sunt necesare pentru stabilirea stocurile de vaccin.

Ionut Nistor, medic primar nefrolog Spitalul Parhon Iasi

Este adevarat ca acest vaccin a fost publicat, s-au publicat niste aunturi ca este disponibil si atunci avem o veste extraordinara si atunci ne bucuram foarte mult ca avem o sursa sa limitam infectia, dar pe de alta parte, numarul de informatii stiinticife disponibile despre aceste vaccinuri sunt limitate.

Despre ce vaccin vorbim? Al carei firme? Care sunt studiile publicate? Care este autorizatia din partea asociatiei americane sau asociatiei europene a medicamentului? Lucruri care nu sunt inca disponibile si atunci cred ca doar asa putem interpreta acest refuz, nu avem inca suficiente informatii medicale ca sa poti sa dai un acord in alb.

Pentru multe dintre cadrele medicale, acceptul vaccinarii anti-Covid a fost intrepretat gresit, crezand ca vor fi obligati sa se vaccineze. Ulterior, solicitarile au fost trimise pentru calcularea stocuri necesare de doze de vaccin.