Buzău | Artefact de la începutul epocii bronzului, vândut pe internet cu 3000 de euro

artefact

După 25 de ani de la găsirea lui într-o pădure, un artefact preistoric a fost scos la vânzare de un buzoian la preţul de 3.000 de euro. Toporul din piatră, evaluat de specialişti ca fiind de la începutul epocii bronzului, a atras atenţia autorităţilor, care au decis să acţioneze înainte ca obiectul să-şi găsească un cumpărător.

În cursul lunii decembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraş Pătârlagele au predat artefactul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Buzău, în vederea valorificării prin expunere în Muzeul Judeţean Buzău.  

Obiectul a fost ridicat de poliţişti în data de 14 octombrie, în vederea indisponibilizării, de la domiciliul unui bărbat, din localitatea Valea Lupului, fiind un bun susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional.  

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât bărbatul postase pe mai multe platforme de vânzări obiectul din piatră despre care susţinea că ar fi un ”ciocan de luptă din epoca neolitică”, solicitând în schimbul acestuia suma de 3.000 de euro.   În urma demarării verificărilor, poliţiştii l-au identificat şi depistat pe cetăţeanul care postase anunţul, acesta precizând că ar fi găsit obiectul respectiv în urmă cu aproximativ 25 de ani, în zona de pădure a localităţii Valea Lupului, oraş Pătârlagele.  

Conform expertizei de specialitate făcută de Muzeul Judeţean Buzău, obiectul reprezintă un topor cu gaură de înmănuşare, bun cultural cu o vechime mai mare de 6.000 de ani, încadrabil într-o categorie de obiecte cu circulaţie largă în neo-eneolitic şi începutul epocii bronzului.  

Conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural, are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire, în caz contrar urmând a fi aplicată sancţiune contravenţională.

Sursa: Adevărul