Bursele elevilor vor reduce abandonul școlar, anunță Sorin Cîmpeanu

BUCURESTI - DESCHIDERE - BUCHAREST FOOD SUMMIT - 22 SEPT 2020

Bursele elevilor vor fi un pilon important în noile legi ale educației pentru reducerea abandonului școlar, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în cadrul unei dezbateri la Iași.

Potrivit acestuia, bursele obținute de doi sau trei copii vor depăși venitul lunar al părinților.

„Fiecare părinte îşi face calcule. Când un părinte înţelege că trimiţându-şi doi sau trei copii la şcoală, acei copii vor obţine burse care însumat va însemna mai mult decât propriul lui venit, atunci va fi un factor important în decizia de a-şi trimite copiii la şcoală”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a afirmat că în 2023 bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel din 2020.

„Vrem să dăm putere şcolilor. Propunerea din lege este ca pentru fiecare din cei 871.000 elevi din învăţământul primar să fie o alocată suma de 400 de lei pentru bursa socială, iar pentru învăţământul gimnazial pentru cei 751.000 elevi alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal unde sunt 573.000 elevi, alocaţia propusă este de 1.500 lei pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 3.000 de lei pentru învăţământul profesional. Fiecare şcoală va şti exact care va fi bugetul pe care îl are la dispoziţie şi va putea să-şi pună în practică propria viziune de susţinere a performanţei”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, acesta a precizat că școlilor nu li se va impune nota minimă de la care pot fi acordate bursele.

Sorin Cîmpeanu a participat azi ,la Iași, la o dezbatere pe tema noilor legi ale Educației alături de 300 de profesori din învățământul preuniversitar din țară.