Bunurile culturale din Neamț, fără regim de protecție

Mănăstirea_Agapia

Picturile lui Nicolae Grigorescu, aflate la Mănăstirea Agapia nu beneficiază de un regim de protecție, spun reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Neamț. Aceștia au tras un semnal de alarmă autorităților că neprotejarea bunurilor de valoare culturală este riscantă mai ales în cazul unui furt.

La nivelul județului Neamț există peste 500 de monumente istorice aflate în patrimoniul statului și administrate prin Direcția pentru Cultură. Reprezentanții instituției spun că există anumite obiecte de valoare culturale care nu sunt protejate.

Avem mai multe situații în care bunurile de valoare așa cum sunt icoanele pictate de Nicolae Grigorescu aflate în Muzeul Mănăstirea Agapia sau vechi obiecte de cult aflate în inventarul bisericilor și mănăstirilor nu beneficiază de un regim de protecție la fel ca celelalte bunuri clasate care se află la Complexul Muzeal Neamț, astfel încât în situația înregistrării unor furturi evaluarea acestora și desfășurarea activităților specifice pentru recuperare sunt mult mai îngreunate, a spus Roxana Josanu, Direcția pentru Cultura Neamț.

Acum, Direcția pentru Cultură încearcă să gestioneze situația caselor monumente istorice de pe raza județului Neamț.

Avem o serie de monumente cu proprietari aflați în străinătate. Este vorba de o serie de conace din județul Neamț. Aici încercăm să deblocam situația pentru că avem Casa din Grumăzești, Cazinoul de la Băltățești, Palatul Bogdan de la Gâdinți mai este si Conacul Copenschi din Podoleni care este al primăriei, dar și aici încercăm să convingem autoritățile să găsească o posibilitate de a investi în urma unui incendiu în situația în care este acum, a mai spus Roxana Josanu, Direcția pentru Cultura Neamț.

 Doar în anul 2021, zeci de clădiri monument au fost reabilitate de către proprietari.