Bulgaria vinde Ucrainei doua reactoare nucleare

Parlamentul Ucrainei a adoptat marți o lege care permite operatorului nuclear de stat al țării să cumpere două reactoare nucleare proiectate sovietic VVER-1000 din Bulgaria pentru centrala electrică Hmelnytskyi.

Ucraina încearcă să compenseze pierderea centralei nucleare Zaporizhzhia, ocupată de ruși, care are șase reactoare și este considerată cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Bulgaria a cumpărat reactoarele în urmă cu mai bine de zece ani pentru centrala sa nucleară Belene, proiect pe care l-a abandonat de atunci.

Legea ucraineană nu specifică valoarea contractului. Oficialii ucraineni au spus că Bulgaria a stabilit anterior prețul celor două reactoare la 600 de milioane de dolari. Se așteaptă ca proiectul de lege să fie plătit din fonduri occidentale.

Partidul Socialist Bulgar, pro-rus, acum partener de coaliție al GERB al lui Borissov, s-a opus cu fermitate vânzării reactoarelor, deoarece hrănește speranța de a revigora proiectul Belene. Dar Borissov a spus că nu se aștepta ca BSP să creeze obstacole în calea vânzării reactoarelor.

Liderul GERB a spus că partidul său și BSP au făcut compromisuri reciproce ca țara să aibă un guvern.

Ca exemplu de compromis, Borissov a spus că partidul său nu a reacționat la vestea care a apărut în aceeași zi în care ministrul social Borislav Guțanov și europarlamentarul Kristian Vigenin au participat la o conferință organizată de Ambasada Rusiei, în cinstea unui fost ministru de externe rus și șef de spionaj.

Gutsanov și Vigenin, ambii membri ai conducerii Partidului Socialist Bulgar, au participat la evenimentul intitulat „Tranziția de la o lume unipolară la una multipolară. Europa – Balcanii – Bulgaria”. La conferință a participat ambasadorul Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, care și-a câștigat notorietate prin remarci nediplomatice despre politicienii pe care îi displace în Bulgaria.

Ambasada Rusiei a organizat întâlnirea cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la nașterea lui Evgheni Primakov, fost prim-ministru și ministru de externe rus și fost director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

„Așa cum tolerăm întâlnirea Gutsanov cu Mitrofanova, BSP ar trebui să tolereze angajamentele pe care le avem față de partenerii noștri strategici. Acesta este prețul compromisului”, a spus Borissov.

De asemenea, analiştii consideră vânzarea reactoarelor o afacere încheiată.

„La prima vedere, nu există obstacole în calea vânzării celor două reactoare rusești pe care Bulgaria ar fi trebuit să le folosească pentru centrala Belene”, a declarat Kaloyan Staykov, președintele Consiliului de Administrație al Institutului pentru Managementul Energiei, pentru Euractiv.

El a reamintit că decizia de a vinde reactoarele Ucrainei a fost deja luată de parlamentul bulgar, chiar dacă BSP, aflat în opoziție la acea vreme, a votat împotrivă. Dacă BSP se opune acordului, coaliția se poate destrama, a spus Staykov.

Un astfel de rezultat este însă puțin probabil, deoarece BSP este într-o formă proastă pentru ca își pierde electoratul si se teme de noi alegeri, spun analiștii politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *