Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia propun sa importe mai mult gaz natural azer în Europa

criza gaze

Companiile care operează rețele de gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au propus importul suplimentar de gaze naturale azere în Uniunea Europeană (UE), a anunțat președintele bulgar Rumen Radev.

În timpul întâlnirii cu președintele azer Ilham Aliyev la Sofia, președintele Radev a declarat că, cele patru state membre ale UE și-au oferit rețelele de gazoducte pentru ca gazul natural azer să poată ajunge mai rapid și mai ieftin în Europa Centrală, de Vest și de Sud.

În iulie, Comisia Europeană a semnat un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjan privind dublarea cantității de importuri de gaze naturale de acolo, prin care se dorește să realizeze un import anual de cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaze până în 2027.

„ În următorii ani, ne dorim măcar să dublăm producția și exporturile europene. Avem resursele pentru asta ”, a declarat președintele Aliyev reporterilor, adăugând că Azerbaidjanul este de multă vreme un partener de afaceri de încredere și un furnizor de gaze.

În 2021, peste 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale azere au ajuns în țările europene, inclusiv în Italia, prin intermediul conductei de gaze transadriatice (TAP), care este ultima secțiune a Coridorului sudic al gazelor naturale (SGC). Anul acesta, Azerbaidjanul intenționează să-și crească exporturile europene cu 40%, până la 11,2 miliarde de metri cubi.

Președintele bulgar a subliniat că o nouă rută ar putea fi mai rapidă și mai ieftină pentru transportul importurilor suplimentare de gaze naturale.

„ Ceea ce putem oferi permite (.) livrarea imediată a proviziilor azere prin conductele integrate de gaze naturale ale țărilor de mai sus ”, a confirmat Rumen Radev.

Șeful statului bulgar va discuta problema și cu alți politicieni balcanici și cu Ursula von der Leyen, președintele comitetului de la Bruxelles, aceasta din urmă fiind prezenta la Sofia pentru ceremonia oficială de deschidere a gazoductului care leagă Bulgaria de Grecia. Această conductă va transporta inițial un miliard de metri cubi de gaz natural azer în Bulgaria.

„ Sunt sigur că o cantitate mai mare de gaz natural azer poate ajunge nu numai în Bulgaria, ci și în Europa prin această rețea, iar acest lucru va consolida securitatea energetică a întregului continent european ”, a adăugat președintele azer Ilham Aliyev.